Мадона дава начало на посветената си на артистичната свобода глобална инициатива Art For Freedom със 17-минутен черно-бял филм, който се появи на официалния й профил в YouTube и е качен за свободен даунлоуд в BitTorrent.

Засега не е известно по какъв начин проектът ще се развие, но според официалния си сайт той съвсем няма да се ограничи до онлайн пространството, а сред основните му цели ще бъде всеки да отговори на въпроса „Какво е свободата за мен“. В късометражната продукция поп звездата заявява защо това е нужно.

„Отдавна искам да започна революция, но никой не ме взима насериозно. Но сигурно, ако бях чернокожа, щяхте да ме вземете насериозно. Ако имах граната в ръката си, дали щяхте да ме вземете насериозно? Има твърде много красота, която е пропиляна, твърде много талант, който остава незабелязан, твърде много креативност, която е застисната между колелата на корпоративния свят и разбиранията за това какво се котира. Време е да се събудим, преди да стане твърде късно“, казва Мадона във филма, режисиран от нея и фотографа Стивън Клейн, работил с изпълнителката по прожекциите на турнетата й през 2004, 2006 и 2008 г. Той е също така режисьорът на клипа на Alejandro на Лейди Гага.

 

Певицата вече има опит зад камерата с пълнометражния си дебют W.E. от 2012 г., а в настоящия филм тя е изпратена в затвора, където символно останалите „затворници“ изразяват себе си чрез хореографията си. Освен призиви за събуждане и осъждане на нетолерантността в обществото във видеото тя също така се критикува, че не е заела позиция по-рано, съобщава БТВ.