Криминалният трилър на Дейвид Финчър “Мъжете, които мразеха жените” бе едно от най-очакваните и обсъждани заглавия на 2011-та година. Заснетият с бюджет от 100 милиона долара филм, който е вдъхновен от световноизвестния едноименен роман на писателя Стиг Ларсън, не се превърна в предвиждания глобален бокс офис хит и завърши представянето си с приходи от малко над 200 милиона долара.

От студиото Сони Пикчърс признаха, че очакванията им са били за по-големи финансови постъпления от кинопрожекциите по света, но едновременно с това потвърдиха намерението си да направят продължение в което отново ще участват Даниел Крейг и Руни Мара.

Литературната версия на “Мъжете, които мразеха жените” е само първата част от трилогията книги “The Millennium Trilogy”, която включва още “Момичето, което си играеше с огъня” и “Момичето, което разтури стършеловото гнездо”.

Дейвид Финчър

Дейвид Финчър

Още преди да се състои световната премиера на първата филмова адаптация от Сони Пикчърс оповестиха, че планират да пренесат на екрана и останалите две книги от трилогията на Стиг Ларсън. Дейвид Финчър изяви желание отново да седне на режисьорския стол, а за сценарист бе избран Стивън Зейлиън (“Списъкът на Шиндлер”).

В продължение на една година липсваше нова информация за статута на втората част “Момичето, което си играеше с огъня” и въпреки появилите се слухове не се знаеше кога точно ще започнат снимките. В края на 2012-та година бе разпространена новината, че Дейвид Финчър може да се оттегли от проекта за да заснеме амбициозната филмова адаптация на романа “20 000 левги под морето”. Самият Финчър не коментира въпроса и очакванията бяха, че въпреки натоварения му график той ще намери време за “Момичето, което си играеше с огъня”.

Малко по-рано днес обаче се появи нова информация, която поставя под въпрос участието на Финчър в направата на лентата. Според източници от Сони Пикчърс намерението на продуцентите е снимките на “Момичето, което си играеше с огъня” да започнат в началото на 2014-та година преди Даниел Крейг да насочи вниманието си към 24-тия филм от поредицата за Джеймс Бонд. Проблемът в случая е, че Дейвид Финчър вече разработва друг проект озаглавен “Изчезнало момиче”, чиито снимки се очакват да стартират до няколко месеца.

В момента не е ясно дали режисьора ще има време за “Момичето, което си играеше с огъня”, но това което се знае със сигурност е, че от Сони са готови да направят филма независимо дали негов режисьор ще бъде Финчър или не. Докато се чака да бъде взето финалното решение относно режисьорската позиция от студиото разкриха, че са наели сценариста на “Седем” Андрю Кевин Уокър да пренапише част от вече готовия сценарий на “Момичето, което си играеше с огъня”.

Уокър вече работи по сюжета и в момента се очаква да стане ясно дали филма наистина ще бъде заснет в началото на 2014-та година или снимките ще бъдат отложени за неопределен период от време. Даниел Крейг и Руни Мара неофициално са дали съгласието си да изиграят отново главните роли в лентата и ако всичко протече по план те ще подпишат договорите за участие в следващите няколко месеца.

В най-добрия случай до края на есента ще бъде оповестено дали Дейвид Финчър ще поеме режисурата на “Момичето, което си играеше с огъня” или от Сони Пикчърс ще бъдат принудени да търсят друг режисьор.