България е далеч от световното кино точно толкова, колкото е далеч и от актуалните технологии в електрониката, а родния София филм фест е далеч от фестивалите във Венеция, Кан, Берлин, Москва, колкото и нашата икономика от тези на Италия, Франция, Германия или Русия.

Това не е материал, в който да се вайкам от това колко сме изостанали, а споделяне на една мечта. Мечтая си някой ден да сме толкова мощна икономически страна, че да си позволим да правим кино (театър, книжнина, опера) на европейско ниво. Културата и изкуствата са също толкова мощен двигател за съзряването на един народ, колкото и академиите в които се работи по нови технологии, за икономиката.

Културата е скъпо удоволствие, което се отплаща, защото носи не само престиж, но и извисява народа. Извисеният народ си поставя високи цели и просперира докато ги гони. Мечтая за извисен духовно български народ, който да се съревновава с народите на Австрия, Германия, Нидерландия, Испания и другите културно извисени наши приятели в Европа.

Моля мечтайте с мен, докато си поговорим, за фестивала във Венеция и а българското участие там.

Кино фестивал във Венеция 2013

Кино фестивал във Венеция 2013, снимка официален сайт на фестивала

За фестивала във Венеция
Това е най-старият филмов фестивал в света. Тази вечер във Венеция се открива 70-тото юбилейно издание. Чудесно, на добър час.

Няколко акцента
Нагоре и към висините в 3D! Браво, организаторите ще извисят всички зрители със световната премиера на най-новия 3D филм „Гравитация“. Ура за фентъзито!

  • Филмът „Гравитация“ е режисиран от Алфонсо Куарон, а в главните роли ще си партнират Сандра Бълок и Джордж Клуни
  • Начело на журито тази година е италианският режисьор Бернардо Бертолучи
  • Джуди Денч ще търси изгубеното си дете във драмата „Филомена“
  • Никълъс Кейдж се вживява в ролята на бивш затворник
  • За наградата „Златен лъв“ ще се борят 20 филма

Българска следа

„Отчуждение“ е българският филм, който ще представи страната ни на фестивала. Филмът ще участва в една от четирите основни подборки от световното кино – тази на кинорежисьорите. Достойно завръщане във фестивала след двадесет годишна пауза.

Поздравления за Милко Лазаров, както и за изпълнителния продуцент на филма Христо Живков, както и специален поздрав за Българската Национална Телевизия, това са едни от най-добре похарчените обществени пари у нас.

Имам мечта – повече и по-качествена българска култура по световните фестивали, така че присъствието на наши филми във Венеция, Кан, Берлин и наградите да са повод за радост, но в рамките на нормалността.