Много вълнение, нескрити усмивки и трепетно очакване. Така накратко може да бъде описана една септемврийска вечер в Пловдив.  Само ако не беше простичкият факт, че група млади архитекти след повече от 4-месечен къртовски труд, гарниран с творчески  eнтусиазъм, че и инат, бяха на прага да видят резултата от своите усилия. А резултатът бе, че след близо 15 години в забрава емблематичното кино „Космос“ отново отвори врати.

IMG_8613

Да, това не е онова кино, което по-възрастното поколение помни. Нямаше ги опашките за билети пред касите, прекрасната интериорна стълба, наблюдавана с часове преди прожекцията, вече не блести така, както преди десетилетия. Но и идеята на тази млада група не е тази. Още с прекрачването на прага през тази пролет те – Христо, Владимир, Константина, Бистра, Анастас, Деница,Райчо, Димана – бяха наясно, че ще бъде трудно, но под вещото ръководство на арх. Мария Стоянова успяха. Успяха да почистят и обезопасят зони за посещение (всичко с изключение на залата), опитаха да върнат първоначалната визия на киното (премахнаха появили се в процеса на експлоатация неавтентични стени, дограми), но някак неусетно успяха да постигнат другото, нетленното – да вдъхнат живот на тази архитектурна емблема. Няма да е пресилено, ако се каже, че „Нощта на музеите и галериите“ всъщност стартира ден по-рано и то именно там – в тази прашна, порутена, сива, масивна сграда.

Но какво начало само! Прожекциите в голямата зала отново тръгнаха.Вторият етаж бе обособен като мини кинозала, където посетители можеха да видят от къде започна всичко, за да имат възможност отново да посетят любимото си кино. Бе наредена изложба на проекти от миналогодишния интернет конкурс; представени бяха няколко различни традиционни занаяти; богата музикална програма и през двата дни от „Нощта на музеиите и галериите“, че дори и професионална дискусия по Закона за устройство на територията.

IMG_8621

На коктейла по случай откриването му екипът младежи бе поздравен от председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов и зам.-кметът по културата Стефан Стоянов, председателят на Съюза на архитектите в България арх. Георги Бакалов, председателят на Камарата на Архитектите  – регионална колегия Пловдив – арх. Петко Константинов. Постепенно нещата за кино Космос започват да се случват, стартирайки още в деня, в който спасихме киното от това да не се превърне в паркинг. Творческият ентусиазъм, който ни бе заразил по време на Архитектурния форум миналата година, когато ние архитектите предложихме над 30 проекта. Поредицата от акции по почистването му през тази пролет и една от предпочитаните дестинации по време на Нощта на музеите и галериите, заяви арх. Николов. Всички бяха удивени от свършеното, обръщайки внимание на факта, че дори и с малко средства, но много творчески ентусиазъм, може да се постигне доста.

IMG_8624

Пътят и битките бяха много, някои от тях и доста тежки.  Сградата не се превърна в многоетажен паркинг след като архитектурната гилдия в града, хора от квартала и други млади доброволци от целия град, се противопоставиха. Те спасиха един архитектурен паметник. Миналата година кино „Космос“ бе един от панелите на Архитектурен Форум 2012. Тогава Съюза на архитектите и Камарата на архитектите организираха конкурс за бъдеща визия и функция на сградата. Тази година младите архитекти поеха нещата в свои ръце и организираха редица акции по почистването на сградата.

„Нямаме финансова възможност да ремонтираме киното, но имаме 30 дни,  в които да насочим общественото внимание и да заинтригуваме медии и институции, отворени към диалог.  Нашата кауза е да докажем, че концепцията „Кино Космос- място за култура“ е осъществимо бъдеще и необходима реалност.“ Това е записано на сайта на киното -www.komsomol.eu – толкова простичко и ясно, нали.