Фирми за почистване има много, но как да направим добър избор? Всъщност с малки изключения фирмите са прекалено малки, за да проведат обществена поръчка за избор, така че трябва да се справим сами. Нека заедно изберем фирма, за услугата почистване на офис или пране на мека мебел.

Без съмнение София е градът с най-голяма концентрация на всякакви бизнес начинания, Тук клиентът наистина може да бъде господар на ситуацията, когато прави своя избор между фирмите за почистване (в нашия случай), но за да получите най-добрата услуга е нужно да дефинирате добре своите нужди, за да сте силни в преговорите, тъй като фирмите за почистване подобно на мобилните оператори предлагат някои сходни услуги под различни имена или пък с различни условия. За да няма „ама защо не правите това“, е нужно да се подготвите добре преди да започнете да събирате оферти и да преговаряте.

Фирми за почистване

фирми за почистване

фирми за почистване

И така, нека поговорим първо за избора на фирма за почистване изобщо, преди да минем към избора на фирма, която да предостави дадена услуга, каквато е пране на мека мебел или също специфичната и често търсена услуга почистване на офиси.

В този материал ще разгледаме услугите, които предоставят няколко специализирани в услугите за почистване компании в град София – „Видатекс“ с услугата си пране на мокети за корпоративни клиенти, „Клийнито“ като пример за широк набор от услуги предлагани от фирми за почистване, „Про Клийн Сървисин“ с услугата си почистване на офиси.

Как все пак да избираме сред фирми за почистване?

Преди да започнем да избираме сред фирми за почистване е добре много точно да дефинираме своите нужди. Със сигурност всички фирми ще пожелаят да направя и оглед на помещенията, които ще се почистват, но в началото ще ни поставят няколко въпроса.

От какво се интересуват фирмите за почистване, за да ни дадат оферта:

  1. Площ за почистване;
  2. Вид на настилките;
  3. Мебели, които ще се разместват;
  4. Цялостно или пълно почистване желаете? Имате ли свой персонал, който да речем бърше прах от бюрата и мие прозорци и тоалетни;
  5. Колко често трябва да бъде посещаван обектът, за почистването;
  6. Имате ли предпочитано време, което трябва да се работи? Това е важно, за фирми, които работят на чужди пазари и офисът се използва по време на обичайното време за почистване у нас – нощем или рано сутрин;

Както е видно, преди да започнете разговори с фирми за почистване е добре да сте наистина доре подготвени, най-добре да е разпечатано от какво се нуждате и да го дадете на хората, които ви посетят. Така няма да има недоразумения от типа – а защо не е включено и това?

Повечето фирми за почистване всъщност предлагат няколко услуги, които които присъстват в портфолиото на всички – почисване на домове, почистване на офиси, пране на мека мебел, пране на мокети, почитсване на твърди настилки. Но, фирми като „Клийнито“ са се специализирали и в неочаквани ниши, като тяхната услуга „Почистване на самолет“. Впечатляващо е, нали?

Пране на мокети

пране на мокети

пране на мокети

Ще разгледаме услугата насочена най-вече към корпоративни клиенти от фирма „Видатекс“, за пране на мокети.

 
Фирмата изпъква пред конкурентите си това, че може да почисти наистина големи площи бързо, тъй като разполага със съвременни машини с голям капацитет и един служител може да почисти огромни площи бързо.
 
Всяка фирма без значение в кой бранш оперира акцентира на това, че хората в нея са професионалисти. Как да различим професионалистите при пране на мокети?
 
Във „Видатекс“ за пране на мокети използват големи машини с голям капацитет, а фирмата има сключени договори с големи търговци на мокети като „Домко“, които ги препоръчват на фирми с проблеми с мокетите, като фирма за пране, която може наистина да реши проблемите със замърсени мокети или да предложи правилна профилактика и третиране на мокетите, така че да се използват дълго.

Според мен професионализма що се отнася до работа с техника трябва да се изразява в опериране със съвременна техника, добро познаване на препаратите (в случая с пране на мокети препаратите за почистване на мокети), познаване на настилките и видовете петна, а и каква техника да се използва според изтощението на настилката – нов или стар мокет.

 
Пране на мокети се предлага от много фирми, моя съвет е да научите с каква техника почистват, тъй като старите машини (можете да ги познаете по това, че имат един кръг с диаметър около 60 сантиметра в основата) са способни да разнищят мокета.
 

Пране на мека мебел

пране на мека мебел

пране на мека мебел

Стигнахме и до услугата, за „пране на мека мебел„. При нея за разлика от „пране на мокети“ не можете да да се ориентирате за качеството на услугата по техниката, която използват от фирмата. Добрия резултат не зависи от техниката, а от хората които боравят с нея.

 
При пране на мека мебел е важно хората от фирмата да подберат най-добрите препарати, за мебелите които почистват. 
 
В случая ще споделя впечатленията си от фирма „Орвио“, насочена най-вече към пране на различни видове мека мебел.
 
Има една стара шега или поговорка – както предпочитате – която гласи, ако разбираш от всичко, значи не разбираш от нищо. За това и предлагам когато опрете до пране на мека мебел да се възползвате от фирма, която е специализирана в дадена услуга. 
 
В случая с фирмата, която предлага пране на: матраци, дивани, фотьойли, столове по сух и мокър способ (вижте какво представляват в сайта на фирмата), тясната специализация е гаранция за познаване на материята от хората, които извършват услугата.
 

Почистване на офиси

почистване на офиси

почистване на офиси

Да се върнем отново към нуждите на масовите корпоративни клиенти – почистване на офиси. Предлагането на услугата е силно конкурентно, цените са както казват някои „изпилени“, но когато качеството е от значение отново трябва да се избере фирма, която да върши работата, от която се нуждаем.

 
Какво предлагат фирмите като почистване на офиси?
 
1. Най-ниския клас услуга, която се предлага е общо почистване – бърсане на прах, чистене с прахосмукачка, миене с парцал. Това е най-ниско технологичното почистване в услугата почистване на офиси, за това за нея можете да постигнете изключително ниска цена, особено ако се обърнете към някоя по-голяма фирма.
 
Проблемите при тази услуга е, че и качеството е на същото ниско ниво по схемата – колкото е по-голяма фирмата за почистване, толкова по ниска цена предлага, а и толкова по-ниска е заплатата на чистачките (обикновено) и получавате лоша услуга.

Съвет: при почистване на офиси, дори когато е за ниско технологични услуги изберете по-висока цена на услугата, не купувате най-евтините столове и монитори, нали?

2. Предлага се и вече споменатата услуга за пране на мокети. Вижте какво ви предлагат и ако техниката на фирмата не е достатъчно добре изберете друга фирма за това.
 
3. Почистване на твърди настилки. Същото като при пране на мокети. Изберете някой със съвременна техника и бързо почистване.
 
4. Чистене на тоалетни, прозорци и други – избирайте според препоръките в т.1.
 
Моите впечатления от фирма „Про Клийн Сървисис“ е, че плаща добре на своите служители и те се стараят много, така че по-високата цена на услугата всъщност се отплаща на поръчителя.
 

Фактори, които влияят на цената за почистване

Има значение дали сте фирма (корпоративен клиент) или частно лице. От значение е и това какви са площите, колко от многото услуги (от почистване на кошчета, пране на мокети, бърсане на прозорци и други) ще изберете.
 
Ако имате повече от един обект, които ще почиства избраната фирма ще получите и по-добра цена.
 
Моя съвет е да се пазарите, но да не сваляте твърде ниско цената, защото евтината услуга може да доведе до проблеми. Например при пране на мокет може да се използва стара техника, която да съсипе скъпия ви мокет!
 

Поддръжка на сайт

Освен офисът, често и вашата техника или сайт имат  нужда от почистване. С тази задача (поддръжка на сайт) обаче не се занимават фирмите за почистване, а фирмите за поддръжка на IT.
 
поддръжка на сайт

поддръжка на сайт

Сайтът е вашето лице пред света. Той има нужда от охрана от лошите (хакери), обновяване на информацията (възможно най-често), добавяне на нови възможности, а и периодично подобрение в дизайна.

 
При сайтовете логиката е подобна на фирмите за почистване, за това и се споменават в тази статия. Както офиса е лицето пред вашите клиенти дошли лично, така и сайтът е мястото, където посрещате своите клиенти, които искат да научат за вас.
 
Поддръжката на сайт не е една услуга, а много услуги, от които вие може да поръчате това от което се нуждаете.
 
В случая с фирма „Пет минути“ се предлага поддръжка на сайт на изгодни цени, а фирмата е почти тясно специализирана в тази услуга, а услуги като „изработка на сайт“ са вторични.
 
Автор: Симеон Германлиев
Снимки: фирмени сайтове на „Клийнито“, „Про Клийн Сървисис“, „Видатекс“, „Пет минути“.