Въобще не било хрумвало на автора на „Пак ще се срещнем след 10 години”, че ще разплаква вече четири поколения абитуриенти на баловете им. Поводът за написване на песента, изпълнена от ФСБ, бил съвсем друг, но българинът я превърна в неизменна част от баловете и изпращанията на войници.

Написването на подобен химн въобще не влизало в плановете на текстописеца Михаил Белчев, разкри самият той в предаването „Добро утро с БНТ 2”. По времето, когато създава „Пак ще се срещнем след 10 години”, Михаил Белчев губи най-близкия си приятел Владимир Заимов, който е правнук на ген. Заимов. „Не съм казвал, че това беше поводът за „Пак ще се срещнем след 10 години”. Нека да остане такава, каквато хората я харесват и каквото искат да бъде в техния живот”, поясни Белчев.

Неговият приятел загинал в самолетна катастрофа, прибирайки се от Харков за София. „В негова памет написах тази песен. Много тежко го приех”, сподели той.  „Но един от нас остава на една далечна гара пак на 22“, се пее в емблематичното парче именно за неговия близък. Малко известен факт е, че песента всъщност е италианска, а Белчев предпочита да пише текст по чуждоезични песни, като неговите думи нямат нищо общо с оригинала. Според него песента се превръща във феномен, защото е написана на по-човешки език, по-близък до ежедневието, без втори план.

„Защо точно след 10 години ли? Това е поетично видение, от къде мога да знам… Пък и звучи добре”, завърши изповедта си обичаният българин.