На пук на всички шеги у нас, Евровизия си е популярен конкурс и страстите около него са част от важните новини. И така, военния конфликт в Източна Украйна продължава и в Евровизия, но уви не чрез качеството на песните.

Юлия Самойлова е руския отговор на Jamala и нейната 1944, но тя може би няма да се състезава на конкурса в Киев. Политическите боричкания между две воюващи страни с на път да провалят мечтата на едно момиче в инвалидна количка, а това е жалко, защото момичето и песента си ги бива.

Ябълката на раздора

Проблемът е в това, че Юлия е участвала в събитие в окупирания от Русия полуостров Крим. Украйна пък има ясни правила по този въпрос – всеки руски политик или публична личност, която посети Крим с цел пропаганда (например концерт) получава забрана да влиза на територията на останалата част на Украйна.

С украинските камъни …

През 2016 година Украйна спечели конкурса с песента 1944, посветена на изселването на кримските татари в Сибир от съветската власт, нещо като масово убийство №2 за 10 години след големия глад. Европа бе развълнувана и украинците спечелиха. Сега руснаците се опитват да приложат същия способ – красиво момиче в инвалидна количка се явява на конкурса. До колкото ни е известно това е първия подобен случай и ще предизвика внимание.

Юлия Самойлова е …

Юлия Самойлова е прикована на инвалиден стол заради лекарска грешка, но пък е надарена с хубаво лице и страхотен глас, което след явяване в руски музикален конкурс (един от десетките формати на който никому неизвестен човек се опитва да впечатли застаряващи звезди и публиката) и става известна. Песента и „Молитва“ е хубава, но трогателната история за срещата в социалните мрежи с хубаво момче, което не се плаши от инвалидния стол също помагат.