По принцип избягваме да политизираме сайта ни, защото смятаме, че изкуството е над политиката. Но днес останахме втрещени от нещо, което не можем да подминем.

От комунистическото движение „Че Гевара“ разпространиха следното прессъобщение:

Под номер 3274 от 29 август 2013 година Комунистическо движение „Че Гевара“-България (част от Радикалната левица, заедно със Съюза на комунистите в България) издаде членска карта на музиканта от „Пинк Флойд“ Джордж Роджър Уотърс в знак на благодарност за последователната му антифашистка и антирасистка позиция и за съпричасността му към идеите за свобода, братство и равенство на обикновените хора по целия свят. Членската карта с придружаващ текст от организацията ще бъде връчена на музиканта със специална поща. В текста се казва: „Уважаеми Г-н Уотърс, От името на Комунистическо движение „Че Гевара“ – България, имаме честа и удоволствието да Ви изпратим Членска карта с Номер 3 274, с което Вие официално ставате член на организацията ни. Благодарим Ви, че и днес сте искрен последовател на идеите за свобода, равенство и братство между народите. Благодарим Ви, че и днес сте ярък антифашист, антирасист и защитник на правата и свободите на всички обикновени хора на планетата. Благодарим Ви, че продължавате да разнасяте по света пламъка на неумиращата жажда за по-добър свят! Един по-добър свят наистина е възможен! Сигурни сме, че общата ни мечта един ден ще бъде осъществена! Победата ще бъде наша! С преклонение и уважение: Комунистическо движение „Че Гевара“ – България“

 

И стоим тук и си мислим: „О! Свещена простотийо!“ (както би звучал Ян Хус в днешни времена) . И, също така, се чудим дали тези ентусиасти от „Че Гевара“ знаят какво точно е шоуто „Стената“ на Pink Floyd? Дали случайно са чували, че то е вдъхновено от Берлинската стена, издигната от безсмъртните им вождове с цел хората да не бягат от прекрасния комунистически свят?

Господин Уотърс е ярък антифашист, да, спор няма. И антирасист е, със сигурност. Той е анти всичко и всички, които налагат репресии срещу правата и свободите на хората. А по не малко данни режимите на гореспоменатите движения, съюзи и подобните им са допринесли за повече жертви дори и от Втората световна война, за ограничаването на личната свобода и правата им пък изобщо няма смисъл да коментираме.

Съвет от екипа на „Пет минути за изкуство“ към Комунистическо движение „Че Гевара“: Вземете се прегледайте!

Завършвам краткия си коментар с една мисъл на великия Уинстън Чърчил –

“Който на 20 години не е комунист,той няма сърце, но който на 40 е все още комунист – ТОЙ НЯМА ГЛАВА !!!”