Издателство „Колибри“ представя сензационния психологически трилър „Истината за случая Хари Куебърт“, дело на 28-годишната „швейцарска изненада“ Жоел Дикер!

„Истината за случая Хари Куебърт“ (превод: Росица Ташева, стр. 552, цена 18 лв.) пренася читателя в Ню Йорк от 2008 г. На фона на трескавата подготовка за президентските избори младият писател Маркъс Голдман търси сюжет за втория си роман. Междувременно неговият приятел и бивш университетски преподавател Хари Куебърт, един от най-достолепните творци в страната, е обвинен за убийството на петнайсетгодишната Нола Келерган, с която е имал връзка. Маркъс не подлага на съмнение невинността му и започва собствено разследване, за да установи какво всъщност се е случило в Ню Хампшър и… да пребори своята творческа криза.

Жоел Дикер е роден в Женева през 1985 г., завършва право, но писането е естественият двигател на живота му. Когато е едва на 11 години, основава списанието „Вестник на животните“. Първият му разказ се нарича „Тигърът“ и печели Награда за млад автор. Следва романът „Последните дни на нашите бащи“, който привлича вниманието на издателите и мотивира Дикер да създаде „дебела книга, която се чете на един дъх“.

Книгата

Пролетта на 2008 г., Ню Йорк. Младият писател Маркъс Голдман, издал един първи успешен роман, е изпаднал в творческа криза – неспособен е да напише своя втори роман, който трябва да предаде на издателя си след няколко месеца. Крайният срок наближава, когато се случва нещо съвършено неочаквано – неговият приятел и бивш университетски преподавател Хари Куебърт, един от най-уважаваните писатели в страната, е обвинен, че през 1975 г. е убил петнайсетгодишната Нола Келерган, с която е имал връзка. Убеден в невинността на Хари, Маркъс зарязва всичко, за да отиде в Ню Хампшър и да проведе собствено разследване. За да оневини Хари и спаси кариерата си на писател, той трябва да отговори на три въпроса: Кой е убил Нола Келерган? Какво се е случило в Ню Хампшър през 1975 г.? И как се пише бестселър?

Освен че разлюля медийните среди, „Истината за случая Хари Куебърт“ „нокаутира“ консервативната критика и вече има в актива си над 1 500 000 продадени екземпляра и три престижни отличия: Голямата награда за роман на Френската академия, Награда „Гонкур“ на гимназистите и Награда за призвание „Блюстейн-Бланше“.