Уви, това няма да у нас а на бианале във Венеция, което ще се проведе от май до ноември тази година. Защо пишем за нещо, което не касае България ли? Първо защото това което се случва у нас е също толкова важно като това, което се случва в другия край на Европа или в центъра и.

Другото важно е, че част от експонатите са върнати след като са изчезнали – откраднати или скрити от бдителни граждани. Нашата страна също е жертва на трафика на реликви от миналото, които по канали от години заминават за чужбина вместо да привличат хора в музеите ни. Ето защо, решихме да обърнем внимание на тази новина.

 

Иракския национален музей на Ирак ще представи на бианале във Венеция 40 древни предмета, включително такива, които са били върнати в Багдад след разграбването на музеите при превземането на страната от САЩ и началото на дългата и мъчителна – не точно гражданска война, но нещо близко до това. Новината е на британския Гардиън цитиран от Лента.ру.

Това са първите легално изнесени от Ирак експонати от твърде дълго време. Сред предметите са древни глинени съдове, музикални инструменти и медицински принадлежности, както и статеятки на божества и хора.

Най-старите предмети са датирани от седмото хилядолетие преди Христа.

Националния музей на Ирак в Багдад е открит отново през 2015 година, като преди това цели 12 години е бил реконструиран официално, но всъщност са правени опити да се съберат обратно колекциите.

Бианалето е 57-о поред и ще продължи от 13 май до 26 ноември. Темата е Viva Arte Viva –  Да живее живото изкуство.

Венецианското бианале е най-голямото в света събитие в областта на съвременното изкуство. Първото издание е през 1895 година, като тогава е просто Международен художествен изложение във Венеция. Сега е световно известен международен фестивал за музика, театър, кино и архитектура, като едното не замества другото, а се провеждат във Венеция по различно време, но са с общи корени.