На 26 август на книжния пазар излиза забавния сборник с „малки софийски истории“ на Чавдар Шинов –  „Изгубени в мола“, благодарение на издателство „Колибри“. 

Жертва на смайващата наблюдателност на автора тук стават бигбрадъри и айдъли, „онези особени жени, дето работят в аптеките“, г-н Пешев, който решава да се изгуби в мола, една стройна мутреса на име Калина и, разбира се, вечните апахи в края на лятото…

По думите на големия Валери Петров „Изгубени в мола“ (цена: 14 лв., 240 стр.) е „талантлива, умна, майсторски написана, изпълнена със скрита човечност и състрадание книга, която, прочетена от възприемчиво към изкуството сърце, ще остави в него искрящо кристалче човеколюбие.“
Признанието от страна на повелителя на изящното слово проехтява с такава вътрешна мощ, че няма как читателят да не посегне към сборника. Защото винаги можем да заживеем по-малко тъжно – трябва само да поискаме.

За автора

Чавдар Шинов е популярен български писател, сценарист, дългогодишен редактор в емблематични български печатни медии. Роден е в София през 1941 г., завършва Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. В актива си има трийсет книги с разкази, романи, повести, фейлетони, приказки, пиеси, сред които: „Да се любим на инат“, „Петък вечер“, „Маневри на петия етаж“, „Особена жена“, „Първи сняг“; въз основа на някои от тях са създадени едни от най-обичаните български филми. Носител е на авторитетни национални и международни награди.

Премиера

Заповядайте на премиерата на новата книга на Чавдар Шинов – „Изгубени в мола – малки софийски истории” по време на Празниците на изкуствата Аполония в град Созопол на 3 септември 2013 г. от 18 часа в Художествената галерия. Книгата ще бъде представена от автора Чавдар Шинов и Светлозар Желев, а откъс ще прочете актрисата Теодора Духовникова!

Книгата

…не зная дали книгата ще бъде украсена със снимка на автора (макар че дори да има такава, тя едва ли ще бъде в цял ръст). Така или иначе, трябва да се знае, че той е надарен от Създателя с внушителни габарити и всеки път, когато се готви да си тръгне от къщи по тъмно през гората, изказва съжаление, че сега ще има да плаши влюбените двойки. А защо казвам това?… Ами защото ми е чудно, че човек с такива размери може да крие толкова нежност и съчувствие към хората, за които пише. Очевидно ги обича всички вкупом и поотделно. А това е факт и той е, който въздейства на диоптрите ми. Така се получава, защото разказите на Ч. Ш. на големия въпрос защо са написани, отговарят: „Защо ли? Ами защото е тъжно, че хората живеят по този тъжен начин. И защото би било добре, ако бяха малко по-щастливи, не мислите ли?“ И може би не съзнават, че са страница от една „добра в двата смисъла“, талантлива, умна, майсторски написана, изпълнена със скрита човечност и състрадание книга. Книга, която, прочетена от възприемчиво към изкуството сърце, ще остави в него искрящо кристалче човеколюбие.

Валери Петров