Непоказвани творби на големия Димитър Гюдженов, на Чудомир, на Владимир Димитров-Майстора и на известния български маринист Александър Мутафов могат да видят от вчера посетителите на изложбата „Създаден с изкуство” в галерия „Средец” на Министерството на културата. Експозицията е уникална и с това, че в нея са включени малко познати неща от Никола Танев, чиито акварели „Тулча”, „Охрид”, „Кюстенджа” и „Бабадаг” едва ли са известни и на най-върлите му колекционери. Тук може да се запознаем и с първата творба на Борис Денев на военна тематика – „Лозенград, 21.12.1912 г.”. Разбира се, щом чуем думите „военен художник”, не може да не споменем и Ярослав Вешин, който е автор на най-ранните батални живописни платна като тук той е представен с прекрасен портрет на генерал Михаил Савов от 1905 г.

Портрет на генерал Михаил Савов от Ярослав Вешин, 1905 г.

Портрет на генерал Михаил Савов от Ярослав Вешин, 1905 г. Христо Танев

Въобще всичките 60 акварела и графики, подредени в изложбата „Създаден с изкуство”, имат изключителна колекционерска стойност, защото са рядко показвани и принадлежат на 15 от най-известните ни класици. Благодарение на експозицията сега може да ги видим в неочаквана светлина. Оказва се, че благодушният Майстора е рисувал войната и нейното грозно лице, както и известния със слънчевите си пейзажи Никола Танев в качеството си на военни художници към българската армия. Точно това обединява 15-те автори – всичките те са участници в Балканските войни и Първата световна война, които рисуват в творбите си. „След войните се разгаря дискусия вярно ли художниците за отразили войната, тъй като те избягват парадността и баталните сцени, а предпочитат да рисуват картини от трудния бит на фронта, болката от загиналите. Оставят невероятни природни картини. Но това е бил техният начин да покажат своето отрицание на войната”, каза пред „Монитор” шефът на   Националния военноисторически музей Соня Пенкова.

Експозицията „Създаден с изкуство” се прави по повод 97 години от създаването на музея, който е извадил за публиката само малка, но елитна подборка от своите богати фондове

Ротен водоносец

„Ротен водоносец” от Петър Морозов е от серията рисунки на военна тематика на художника

Военният музей притежава огромна колекция от 9500 от всички форми на изкуството, продължи г-жа Соня Пенкова. Първите постъпления идват още през 1916 г., когато той е създаден. Тогава Министерство на войната откупува първите творби и те слагат началото на тази огромна колекция. В Балканските войни (1912-1913) част от художниците са мобилизирани, а останалите постъпват в Българската армия като доброволци. През Първата световна война (1915-1918) те получават вече статут на военни художници към щаба на действащата армия и отделните дивизии и полкове. Експозицията „Създаден с изкуство” в галерия „Средец” ще продължи само една седмица – до 9 юли.