20 септември, 19.30 часа, Драматичен театър, Камерна зала

Режисьор: Ищван Наги
Декор и костюми:
Габриела Хаджикостова
Визия:
Ищван Наги

Участват: Габриела Хаджикостова

Жена на средна възраст стои на кръстовището и не се решава да премине. Има чувството, че е стигнала до такава точка в живота си, откъдето няма по-нататък.
Пиесата „Зебра” е написана от известната българска писателка Яна Добрева специално за Малко театро и актрисата Габриела Хаджикостова.

ЗА ТЕАТЪРА:

Малко театро е основан през 1996 г. от Габриела Хаджикостова и известния унгарски режисьор Ищван Наги. Това е независим алтернативен театър, чиято задача е да прокара път на българската култура в Унгария. За петнадесет години театърът е създал 49 постановки, които се играят на български, унгарски и немски език. Театърът работи предимно с произведения на съвременни автори.

Малко театро е пространство за диалог между изкуствата, който далеч надхвърля пределите на Будапеща. Спектаклите му съчетават традиция и иновативност, автентична музика, джаз и модерен танцов театър, изобразително изкуство и нови медии – така театърът създава нови форми и жанрове. Използва  разнообразни театрални средства – от богатите извори на традицията до съвременната изразност. Работи преимуществено с произведения на съвременни автори, голяма част от тях са създадени специално за него.

Вече петнадесет години българската общественост в Будапеща, любителите на театъра, приятелите на България, всички ценители на културата са свидетели на една изключителна творческа активност. Едва ли в българската диаспора съществува подобно явление: исконно българското се преплита с модерните постижения на театралното изкуство, печелейки привърженици и авторитет далеч извън тесните рамки на общността. Такива постижения са гордост не само за българите в Унгария, те са гордост за България и заслужават нейния внимателен поглед.

ГАБРИЕЛА ХАДЖИКОСТОВА:

Габриела Хаджикостова  учи във ВИТИЗ “Кръстю Сарафов”, след което интересът към мюзикъла и пеенето я отвежда в Академията за театрално и филмово изкуство в Будапеща. След завършването й, в продължение на 2 години преподава във ВИТИЗ. От 1989 година живее постоянно в Будапеща.

Една година работи в Роктеатър, където става популярна с ролята на Козет в мюзикъла “Клетниците”, а през 1990г. постъпва в Дойче Бюне Унгарн – немскоезичен театър в Унгария, където е водеща актриса в продължение на 16 години изигравайки над 30 главни роли.

Успоредно с това през 1996 г. създава собствена театрална формация под името Малко театро, чиято задача е да прокара път на българската култура в Унгария. Изиграва 36 главни роли в двуезични спектакли на български и унгарски език, сама обработва литературен и фолклорен материал за повече от 20 постановки, на които е и режисьор. Работи върху текстове на български, унгарски и немски автори.

Ролята си на медиатор между двете култури осъществява и като координатор и селекционер на Международния фестивал за съвременна драма в Будапеща.
В същото време използва задълбочените си театрални познания и изтънченото владеене на езика в превод на драми както от български на унгарски (“Пясъчен пъзел” и Яна Добрева,  “Гълъбът” от Румен Шомов, “Една добра жена в една лоша зима” от Пламен Дойнов), така и от унгарски на български (“Без контрол” от Дьорд Шпиро, която до скоро се играеше в Театъра на народната армия в София; Акош Немет: “Юлия и нейният лейтенант” от Акош Немет, “Спанак с картофи” от Золтан Егреши, която в момента се играе в Сатиричен театър “Алеко Константинов”,пиесата на Ищван Ташнади “Висш институт за зрителско изкуство”, която се играеше на сцената на Родопския драматичен театър “Николай Хайтов”.)

Постановките й са наситени с музика, движение и танц, със съвременни аудиовизуални ефекти. Използва разнообразни театрални средства – от богатите извори на традицията до съвременната изразност.

Голяма част от автентичните български народни песни и обичаи, въплътени в постановките на Малко театро, са събрани от актрисата по време на експедиции в България.

През 2010 година Габриела Хаджикостова – главен художествен ръководител на театъра е  наградена от президента на Унгария със Златен почетен кръст на Република Унгария.