По света …

На 13 април в Екатеринбург един руски журналист паднал от прозорец и малко по-късно умрял от раните си. Едва ли е съвпадение това, че Максим Бородин е един от малкото в Русия, които са изнесли информация за стотиците загинали руски граждани в частната армия „Вагнер“, която действа в Сирия.

Анна Политковская

Анна Политковская

В Сирия официално Русия го кара почти без загуби, умират някакви си наемници, за които само се шушука, а който отвори дума за това в медиите го гони страшен карък – например пада от прозорец.

Някои ги убиват – например Политковская, която пък пишеше за безобразията на руската армия в Чечения. Отклониш ли се от официалната линия ти се случва случка. Както се случи на хората в „Лента“.ru, които вкупом напуснаха Русия и сега пишат в сайта „Медуза“ от чужбина. Не дочакаха да им се се случи по-голяма случка от това, че медията им бе купена от „Газпром медия“.

У нас

У нас единствената опозиционно настроена телевизия „BiT“ бе на бързичко продадена, а журналистите уволнени. Отново има всеобща любов към управляващите в медиите. Бог да ги поживи, правят живота песен, а света прекрасен.

Е, и у нас се случват разни лоши неща на журналисти. Преди години пребиха с метални пръти главния редактор на „Фрог нюз“. Пускаше лоши неща за правилни хора. Какво да се прави, показаха му че не бива.

И пак по света

В Словакия също се случват лоши неща на журналисти, но когато там убиха разследващ журналист се вдигна всенароден протест, премиера подаде оставка, вътрешния министър също, всеки ден излизат нови материали на тема корупцията във властта.

Арест на Иванчева, снимка БТВ

Арест на Иванчева, снимка БТВ

И отново у нас

Добре дошли в София. Кметът на столичния район „Младост“ в зрелищна полицейска операция бе заловена с огромна сума пари, която била получила като подкуп, за да издаде строително разрешително.

Е, за никого не е тайна, че от избирането си за кмет като човек излъчен от протестиращите срещу презастрояването на район „Младост“, тя е трън в очите на много инвеститори и с главна и малка буква. Подкрепя протести срещу застрояване на междублокови пространства, парира инвеститорски интереси към градинки и детски площадки, нощем ходи по строежи след сигнали за работа в малките часове.

Изобщо кмет мечта – активен и работи за благото на обществото. И изведнъж – хоп, взела огромна сума пари посред бял ден. Не допускат адвокат при нея, за това пък медии да я снимат – бол.

От една страна – по-добре това, от колкото да я пребият с метални тръби през нощта или да я взривят (в Малта една блогърка, която бъркаше сметките на властта загина в бомбен атентат и лично тамошното слънце премиер я оплака).

От друга – ами каква хубава идея – убий образа вместо да го правиш герой посмъртно.