Напоследък с опошляването на медиите всяко споменаване на християнски празник се придружава с кратка информация за празника и обширна за храненето, както и с дълги писания в кое затънтено село коя леля какво била сънувала и какво била чула от баба си. Хайде стига глупости.

Какво е Прошка?

Всеопрощение или Прошка е един от най-важните християнски празници, но и от най-съществените битови празници у нас. Има защо. От утре започва същинския пост, а тази вечер в храма християните ще поискат прошка от околните, за да могат да започнат с по-чисто сърце великденския пост. А да се започне на чисто е важно.

Казваме какво ли не за другите, понякога в очите, друг път зад гърба. Не е задължително да е защото сме лоши хора или му мислим зло на човека, просто сме хора и коментираме хората, все пак сме общество.

Формулата при прощаването е: Простено! Прости!

Има обичай по-младите да целуват ръка на по-старите хора – бащи, майки. Е, ако не сте дете това не е задължително, още повече че този ритуал с целуването се възприема странно в съвремието ни дори когато е от мъж към жена, дори към любимата.

Какво да се прави – съвремие и секуларизация.

Без значение дали сте религиозни, просто вярващи (има голяма разлика между двете) или за вас християнството е някаква неясна работа подобно на квантовата физика – съветвам ви да поискате и да дадете прошка, дори да не се заемете с не лекия великденски пост.

За постниците – леки и спасителни пости! За останалите искам да кажа и нещо друго.

Семейството господа, дами, момчета и момичета е много важно. Във времето на отчуждението, на изолацията и на материализма, на отворените връзки и свободната любов, на бързите кредити и формулата от работа у дома и утре отново от същото – то е връзката ни с миналото. Миналото когато сме били още малки, деца свободни и дръзки, за които утрешния ден задължително ще дойде, а не като възрастните които се боят от утрето.

Поне днес потърсете родителите си, дори да сте или да сте били в обтегнати отношения. Дайте прошка за техните грешки и поискайте и вие. Има смисъл и ще ви стане по-хубаво. Направете го, защото не винаги ще има утре, поне не е задължително да бъде за всички ви.

Харесах тази френска песен за закъснялата прошка, в която едни лоши момчета казват на по-младите от тях, че прошка трябва да се поиска, защото един ден няма да има на кого да го кажеш.

Простено и прости скъпи читатели!