С концерт на Пловдивската филхармония под палката на маестро Георги Димитров, един от най-авторитетните български диригенти, на 26 септември /четвъртък/ от 19:30 ч. в Концертната зала на площад „Централен“, се открива есенното издание на Четвъртия Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“.

Солист е пианистката Пламена Мангова, чиято световна слава непрестанно разширява траекторията си – от Европа до Япония, Южна Корея и САЩ.

За участието си в пловдивския фестивал пристига от участия в Йерусалим и Полша, предстоят й концерти в Тайван и Нова Зеландия, сподели Мангова на пресконференция в навечерието на концерта.

Първоначално предвиденият за Етнографския музей концерт на за Ибряма и оркестър „Тракия“ поради заявения голям интерес се мести на Античния театър на 28 септември /събота/ от 18:30 ч., съобщи артистичният директор на фестивала Мила Павлова.

На 29 септември /неделя/ от 11:30 ч. в Балабановата къща ще бъде представен своеобразен синтез между слово, театър и музика с участието на преводача Александър Шурбанов, актьора Леонид Йовчев и камерния ансамбъл „Микстет“.
В афиша на фестивала са включени също танцовият спектакъл „Placebo“ – част от бакалавърска програма „Танцов театър“ на НБУ, интригуващо пътешествие от барока до джаза, представено от забележителни изпълнители. С особен интерес се очаква гостуването на Виенски филхармоници на 20 октомври от 11:30 ч. в Балабановата къща. Заключителният концерт на 29 октомври е посветен на Седмия конкурс за млади изпълнители на оркестрови инструменти „Добрин Петков“ – Пловдив 2013.