Улица в пловдивския район „Западен” беше отцепена за игри, приказни феи изпълняваха желания в „Северен”, а в „Тракия” спретнаха велофест в съботния ден. Всичко това беше  част от инициативата на Община Пловдив под надслов „Чист въздух – това е вашето придвижване!” от кампанията за устойчива градска мобилност „Европейска седмица на мобилността”.

западен

Точно в 10ч. продължението на бул. „Свобода” до мола беше отцепено от полиция и превърнато в кът за игри. Идеята е поне на този ден да оставим автомобилите и да се придвижим по друг алтернативен начин – с велосипед, ролер или пеша, приветства невръстните си гости районният кмет Димитър Колев.

aIMAG1080

На тротоара децата рисуваха с тебешири с поставена задача, а именно как си представят света без автомобили. Докато най-малките рисуваха фантастични кораби, подводници, дирижабли, големите играеха волейбол или танцуваха на изпълненията на талантливи певици. Очакваха ги още батути и катерушки. Боряна, Светлана, Дона, Василева изпяха песни от репертоара на Адел, Тоника, Поли Генова, достойни да звучат на финалите на X Factor.

западен

В район „Северен” също наблегнаха на игрите и забавленията. За доброто настроение се погрижиха приказна фея и клоун, които не само изпълняваха желания, но и водеха всички състезания. Наградите, които раздаде кметът Ральо Ралев, пък бяха толкова големи, че някои майки викаха на помощ и бащите, за да си ги отнесат вкъщи.

северен

В район „Тракия” празникът започна от парка на репресираните до СОУ „Черноризец Храбър”, където се проведе открит урок на тема „Правила за безопасно движение, при алтернативните методи на придвижване в града” на полигона по безопасност на движението. Очите на хлапетата обаче събра зрелищна демонстрация по екстремен велосипедизъм на специализирания терен.

Костадин Димитров с дъщеричката си също се включи. сн. Цвета Николова

Костадин Димитров с дъщеричката си също остави автомобила си.
сн. Цвета Николова

Атракциите включваха още тест-драйв на най-новите модели велосипеди и масов велофест до Парк Лаута. За на-бързите имаше награди чисто новини колелета, които връчи кметът Костадин Димитров.