Преди няколко дни посетих Банкя със семейството си, за да избягам от убиващият ни бавно софийски въздух. Качеството на въздуха в града е тема, която няма да коментираме сега. Вместо това ще поговорим малко за любовта възпята на една ограда и уникалната тоалетна на близо.

Любовта

Обичам да виждам обяснения в любов на публични места, мисля че те са чудесно намигане към този понякога луд и сив свят.

До колкото си спомням видях първото такова обяснение в любов в началото на 90-те години на вече заминалия си 20 век. Отнасяше се за едно по-голямо момиче от съседната къща на нашата улица и макар да не споделях любовта на автора, напълно го подкрепях за избора му – чудна красавица бе Недка, която в своя графит бе нарекъл и Бубка.

След това съм виждал още много, а тази сутрин видях на една седалка в столичен трамвай съвсем простичкото заявление: … (име и фамилия), обичам те! А. Толкова ясно и просто, че няма как да не бъде на момче в основното училище.

Успех друже!

Тоалетната със сателитната антена

Не знам на кого е хрумнала идеята обществената тоалетна в барка на Банкя да бъде оградена с бутафорна колонада в стил останки от гръцки / римски храм, но е страхотна! Впечатлен съм и очарован и го казвам съвсем искрено.

Времето е оставило своите белези по колонадата и изглежда дори леко древна, която я прави (признайте и вие) шик.

Както обикновено се случва с наследниците или наследилите велики хора или места – намира се кой да о… , е нека сме деликатни и кажем – окаля нещата. Примери много.

На хълма Царевец в Търново има бутафорен храм изрисуван с някакви ужасии от Светлин Русев. Впрочем той е надраскал подобни ужасии и на храма в местността Рупите до Петрич, но това пък е съвсем друга история.

До самоковското село Белчин се издига една пародия на римска крепост, но колкото и да е странно привлича купища туристи. Край Перник вдигнаха една още по бутафорна, ама не мина номера, трябва да е бутафорна ама на вид да е истинска. Туристи там няма.

И ето ни при тоалетната в Банкя – колонада увенчана с антена за сателитна телевизия.

тоалетна

обществена тоалетна

Животът е по-странен от повечето неща, които може да измисли човек дори да се напъва. Не докато е клекнал, а да мисли се напъва де, ама сте и вие!