Днес в световната айляк столица – Пловдив, ще се проведе поредният Айляк Фест (I Like Fest). От сутринта Цар Симеоновата градина ще бъде населена от млади занаятчии и хора на изкуството, които ще представят своите продукти – танци, рисунки, фото и тату-изложби, ателиета за рисуване и ръчни изработки на какво ли не.

Айляк Фест

Айляк Фест. Снимка: likeailqkfest.com

От 19:00 пък започва шоуто на сцената, където участие ще вземат Иво (Acoustic Corporation), Иван Гатев (Salt River, Локмаруху), Stop BG (много забавна банда, сформирана от фенове на автостопа, или иначе казано – от пълни айляци). В 22:30 пък ще забият Ревю, за да допълнят айляшката атмосфера.

Фестивалът „Айляк Фест: се провежда за трети път от старта си през 2010 г. (пропусната е само 2012 г.) с помоща на Община Пловдив. Участие са взимали много известни банди от света на рок, реге, етно алтернатив и джаз музиката.Освен музикалното забавление, феста дава поле за изява и за много  театрални и танцови спектакли, различни ателиета, фото изложби и т.н.

Накратко казано от организаторите – АЙЛЯК ФЕСТ е една свежа идея за свободно общуване чрез изкуство.

 

За айляка и неговото бичене

Айляк Фест

Айляк Фест. Снимка: likeailqkfest.com

Що е то айляк и как се бичи? Доста сложни въпроси за нещо толкова просто. Първото подобие на описание, което изплува в ума, е един стар виц:

Разговаряли арабин, бразилец и пловдивчанин. Арабинът обяснявал какво е това „Яваш, яваш“:

– Представете си следното – подкарали сте камилите в керван през пустинята. Пред вас се появява оазис. Излягаш се на сянка под палмите, хапваш си освежаващи плодове, камилите са налягали наоколо, кеф ти е, спокойно ти е и изобщо не бързаш за там, накъдето си тръгнал. Когато ти е кеф – тогава ставаш и продължаваш.

Бразилецът взел да обяснява какво е това „Маняна маняна“:

– Представете си как сте изтегнали на един шезлонг на Копа Кабана, пушите си пуричка, пийвате си коктейли, морето плиска вълнички отпред, птичките пеят наоколо, спокойно ви е, нищо не ви интересува, можете така цял живот да изкарате – Ей това е „Маняна, маняна“.

Пловдивчанинът се замислил и казал:

– А знаете ли какво е това „Айляк“? Това, което описахте вие, само че без всичката тази прибързаност, майна!

Айляк Фест

Айляк Фест. Снимка: likeailqkfest.com

Айлякът не може да се обясни – той просто се бичи! Това е състояние на духа, което, по всяка вероятност, е нирваната, за която говорят на изток, но без всичката нейна прибързаност.

Говорили сме с доста пловдивчани, разпръстнати из страната по една или друга причина и с всичките сме стигнали до един извод – Така, както се бичи айляк в Пловдив, другаде не става! Не е същото! Не е нещо, което се научаваш да правиш. В Пловдив това е част от душата на хората и града. Никъде другаде не можеш да се изтегнеш на тепето, да си пийваш пвц „Каменица“ („Каменица“! Не друго! Айялкът не търпи чужди влияния!) и да не те е*е за нищо.

За това – Густо майна филибето, бичи айляк на тИпето!

Айляк Фест

Айляк Фест. Снимка: likeailqkfest.com