Всяка диктатура се страхува от истински и фалшиви врагове. Китайската комунистическа партия – управляваща континентален Китай след края на гражданската война – взима много на сериозно всякакви западни идейни влияния. Поредната жертва на цензурата са приказките за деца, които са от демократични страни – Япония, Южна Корея, ЕС и САЩ и други.

Любими детски герои като Мечо Пух, Прасенцето Пипа и Чарли от „Чарли и Шоколадовата фабрика“ са на прицел на правителството в Пекин след доклад на китайската комунистическа партия за „опасни западни идеи“ в детската литература, предаде българският „Дневник“ цитирайки английския „Гардиън“. И добавя, че  редактор на държавна издателска къща – каза, че представители на комунистическата партия са се оплакали от нетърпим „приток на идеология“ от запада, предизвикан от детските книжки.

Едва ли може да заподозрем Мечо пух в налагане на демократични ценности, но не стоят така нещата с приказките от културно и географски близки страни – споменатите Япония и Ю. Корея. Демокрацията е заразна, почти като грип и любителите на свободата бързат да въведат цензура.

Ние ще бихме попитали другарите комунисти в Китай – ще публикувате ли „Приключенията на Лукчо“ и другите книжки за деца на италианския комунист Джани Родари или прекалено гръмко зоват за свобода?