„Мишока Катерач и другите животни в Гората на склона“ е поредната скандинавска книжка за деца, автора е Турбьорн Егнер.

Скандинавското е шведско, нали?

Познато е … мнозина вече не малки читатели (и зрители) с радост си спомнят за книгата и филма, за Емил от Лонеберя, на Астрид Линдгрен. А милиони (и то десетки) са съпреживявали света на децата с Пипи, носителката на дългите чорапчета, или Карлсон, който живее на покрива.

Е, по същото време в Норвегия се прави не по-малко значима детска книжнина. Нека се запознаем с Муртен.

Муртен Горския мишок е работлива и разумна мишка, съвестен горски гражданин, който при нужда винаги се притичва на помощ.

Той е толкова различен от обичащият да си похапва сиренце от хладилника Джери, от популярната анимационна поредица „Том и Джери“ – различен свят, различна култура, различни ценности!

Мишока Катерач е най-добър приятел на Муртен. Той е интересна многолика личност, отдадена на музиката и стихотворството. Той е изпълнен с оптимизъм и вярва, че накрая нещата винаги се уреждат. Безгрижен трубадур, Мишока Катерач доказва колко полезно е безполезното на пръв поглед безгрижие. За разлика от другите жители в Гората на склона, той не събира от сутрин до вечер храна, но винаги е добре дошъл и добре нагостен от останалите обитатели заради веселия си нрав и радостното си настроение. Злодеят Микел Кум Лисан среща дружен отпор от всички и те често го надхитрят. Истинският символ на сигурност и спокойствие в книгата са татко Мецан и мама Мецана. С много хумор и търпение животните постепенно се научават да живеят задружно.

Кой е Турбьорн Егнер?
Роден на 12 декември 1912 г. в Осло. Израства в родния си град. Освен писател и драматург, Турбьорн Егнер известно време работи и като художник на реклами. Много от книгите си илюстрира сам. Известен е още с пиесите и мюзикълите си за деца.