Знаете ли как функционира горящия меч на Берик? Или кои световноизвестни музиканти участваха в сериала? Или пък защо декорите на най-голямата църква са били построени само на половина? Ако не можете да дадете отговор на тези въпроси, сега е моментът да научите някои интересни неща за трети сезон на Game of Thrones.

1. Голямата зала в замъка на Фрей – Близнаците (The Twins) – където Уолдър Фрей посреща Роб преди Червената сватба е същата зала от Ривъррън (Riverrun), където в трети епизод Роб мъмри Едмюр Тъли. За две седмици успяват да създадат напълно нови декори, да покрият прозорците, за да направят стаята много по-мрачна и е изграден балкон, от който Фрей да стрелят с арбалети по Старк.

Десет изненадващи факта за "Игра на тронове"

2. Картата на Юнкай на Денерис е изработена от един от художниците, работещи в сериала и е изпълнена само за два дни, но картата на Роб е толкова детайлна, че за изработването й е била нужна цяла седмица.

Десет изненадващи факта за "Игра на тронове"

3. Един от музикантите, които свирят на Червената сватба (седи по средата и свири на барабан) е Уил Чемпиън – барабанистът на Coldplay. Той не е първият музикант, който участва в Game of Thrones. В трети епизод, в ролята на войникът, който изпълнява песента Мечокът и красивата девица (The Bear and the Maiden Fair) е Гари Лайтбоди, вокалистът на Snow Patrol.

Десет изненадващи факта за "Игра на тронове"

4. Сцената, в която Бриан и Джайм се борят с мечката не е заснета едновременно. Ямата, която е част от замъка Харенхол е изкопана в Северна Ирландия, но самата схватка е заснета в Кастаик, Калифорния – където движенията на двамата актьори и на мечката са филмирани по отделно пред зелен екран, а по-късно сцената е монтирана дигитално. Иначе мечката се казва Брат, живее в Юта вече е филмова звезда, защото участва и във филма с Мат деймън „Купихме си зоопарк“.

Десет изненадващи факта за "Игра на тронове"

5. Пиявиците, които Мелисандра използва, за да вземе от кралската кръв на Джендри са фалшиви – измайсторени от екипа, който подготвя реквизита на сериала.

Десет изненадващи факта за "Игра на тронове"

6. Вътрешната част от Великата септа на Белор, където се състои сватбата на  Тирион и Санса не е била напълно построена. А причината е много проста, по-голямата част от конструкцията е била заета от Вала, който свободните хора от севера изкачват. Църквата изглежда завършена, заради уменията на оператора и допълнително добавените визуални ефекти.

Десет изненадващи факта за "Игра на тронове"

7. Всички писма, които Тайуин Ланистър (или който и да е от останалите герои) пише са истински. Което означава, че съдържанието им е това, което трябва да бъде в определената сцена и са абсолютно релевантни към историята на сцената.

Десет изненадващи факта за "Игра на тронове"

8. Една от най-трудните за заснемане сцени е тази, в която Джон Сняг и Менс Райдър намират труповете на конете подредени по специфичен начин от Другите. Екипът е подготвил локацията за снимки предходния ден, но през нощта снежна буря зарива изкуствените коне и те замръзват. Това кара хората от екипа да наемат огнехвъргачка, за да размразят „месото“.

Десет изненадващи факта за "Игра на тронове"

9. В епизода озаглавен „Тъмни криле“ Бран наистина преследва гарван. Птицата е докарана от Австралия до Северна Ирландия.

Десет изненадващи факта за "Игра на тронове"

10. Изработени са два горящи мече на Берик Дондарион. Единият мече е подходящ за бойните сцени, защото е изработен от два пласта метал, между които има малки каналчета, които са напълнени със специален текстил напоен в спирт. Така мечът може да гори до три минути. Другия меч не може да гори толкова дълго, макар и в него да има малки каналчета, но те са пълни и с фалшива кръв. При натискането на специален бутон на дръжката мечът оставя следа от кръв всеки път, когато се докосне до твърда повърхност, сякаш е направен истинска прободна рана. С друг бутон мечът се самозапалва. Гледали сме този ефект в сцените преди дуела – гледайте внимателно тук от тук 0:45.