Филмът „Последните черноморски пирати“ спечели приза в категорията за документално кино на 10-ия международен кинофестивал в Ереван, провел се от 7 до 12 юли.

Българският документален проект, продуциран от Мартичка Божилова („Агитпроп“), наскоро бе отличен и на 53-ия международен кинофестивал в Краков, Полша.

Режисьор на продукцията е Светослав Стоянов, а сценарист – Ваня Райнова, като и за двамата това е дебют в тази област.

Двете най-значими награди на фестивала в Ереван в конкурса за игрално кино, съответно „Златна кайсия“ и „Сребърна кайсия“ спечелиха създаденият по истински случай сръбски филм „Кръгове“ на Сердан Голубович и продукцията „Парвиз“ на иранския режисьор Маджид Барзегар.

Според официалния сайт на продуцентска къща „Агитпроп“ българската лента има вече около 10 участия във фестивали по целия свят- премиерата в Нион, Швейцария, Торонто, Краков (Полша), Черна гора (специална награда), Мексико и Черна гора, където спечели специална награда.

Световната премиера на 72-минутната лента бе на 23 април в Нион, Швейцария, а българската публика ще има шанса да види филма не по-рано от 2014 г.

„Последните черноморски пирати“ разказва история за изгубено съкровище, скрито в залива на Карадере, и група „морски вълци“ на дивия плаж. Те са в конфликт с бизнесмени, които искат да строят там.