Рядко се изненадвам, още по-малко се впечатлявам, а реализацията на проект за първи път ме кара директно да отворя текстов документ и да започна да пиша. Става дума за читалище „Съвременник“ в район „Тракия“ в гр. Пловдив. Нищо общо с представите ни за читалище и с това ще се убедите още като видите снимките по-долу.

читалище съвременник2

Започваме с културната инфраструктура – акцент в интериора е изрисуваната с графити фасада на библиотеката с авангардни рафтове с книги. Къде ще четем ли? Много просто и екологично – върху пригодени дървени скари и места за сядане под формата на пънчета.

читалище съвременник5

Обърнете внимание и на монтираната свободна Еко библиотека с издълбани рафтове в дънер с табела «Вземи или остави книга».

читалище съвременник6

Проектът включва голям обхват на различни възрастови и социални групи. Предвижда се на мястото освен да заровим глави в някоя хубава книга, да се реализират и редица хепънинги.

читалище съвременник7

Заложена е дискусионна среща на тема „Иновативни културни събития в градската междублокова зона”; открита читалня за четене на книги на хартиен и електронен носител; експониране на изложби при провеждане на инициативи; хепънинг – концерт с участието на любителски и професионални артисти; провеждане на свободни уъркшопове с 8 работилници с практическа, музикална и дискусионна насоченост.

читалище съвременник10

Проектът “Зона на креативността” се реализира на територията на гр. Пловдив, район “Тракия”, бл.140 пред библиотеката на НЧ ”Съвременник – 1986”. Организацията партньор “Скай Бийч” ЕООД участва със собствено финансиране на стойност 3 300 лева, в допълнение към исканата безвъзмездната финансова помощ в размер на 5000 лева от Общинска фондация „Пловдив 2019”. Времетраенето му е 3 месеца.

читалище съвременник4

Екипът на проекта е убеден, че реализацията на нестандартната идея ще бъде част от европейското културно пространство, което ще популяризира и спомогне за кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата през 2019.

читалище съвременник8

читалище съвременник1

читалище съвременник9