Датската пост рок формация Efterklang ще гостува в столицата за първи път на 12 ноември в Sofia Live Club, обявиха организаторите от Keen Acts.

Тримата музиканти от Копенхаген, които са приятели от деца, са известни с това, че в музиката им има много експериментални и електронни елементи, в които те често замесват и цели симфонични оркестри, особено при живите си изпълнения.

Последният им, четвърти студиен албум Piramida, който излиза през 2012 г., самите те определят за едно от най-добрите си постижения досега. Обясняват, че вдъхновението за съдържанието и името му датират още от 2010 г., когато посещават изоставено убежище – руски миньорски град-призрак на име Пирамида. Той се намира на остров от архипелага Свалбард между Норвегия и Северния полюс, на който има повече полярни мечки, отколкото хора, и който е почти необитаем от 90-те години насам.

Там тримата музиканти започват да „колекционират“ различни звуци от предмети и помещения и накрая се връщат с около 1000 разнообразни открития. През 2013 г. излиза и техен лайв албум – изпълнение на именно този албум, събрал в себе си духа и звука на град Пирамида.

Efterklang започват да свирят заедно преди около 13 години, когато основателите на групата Каспер Клаузен, Мадс Брауер и Размус Щолберг напускат малкия датски остров Алс и се преместват в Копенхаген и започват да експериментират с различни звуци.

В концертите им обикновено към тях се присъединяват Мартин Хейне (пиано, китара и вокали), Тату Рьонкьо (барабани) и Катинка Фог Винделев (пиано, вокали).

Билети за събитието в София на 12 ноември се предлагат в мрежата на „Ивентим“ на цена от 15 лв. На мястото входът ще е 20 лв.