В Чехия са предизобрни времена, а този уикенд в страната хората се готвят да дадат своя глас за нов парламент. Известният чешки артист Давид Черни, който редовно успява да скандализира обществото с творбите си, е решил да използва случая, за да покаже отношението си към политическата класа с един доста еднозначен символ какъвто е показването на среден пръст. За целта в река Вълтава в понеделник той постави огромна лилава скулптура, изобразяваща ръка, която е свита в юмрук, а от нея на високо стърчи единствено висок среден пръст.

Роб Камерън от Би Би Си коментира, че посланието е отправено към лявоориентирания президент Милош Земан и неговите поддръжници.

Статуята е разположена така, че да се вижда идеално от замъка в Прага, където е и седалището на президента.

Черни обаче отказва да коментира творбата си, като отбелязва, че тя говори сама за себе си.

През септември противоречивият автор коментира пред пражко издание конкретно Земан и то не особено позитивно. „Нашият президент е просто още една причина да не живееш в република Чехия“, казва той тогава и допълва, че политическата система в страната не е добра и повечето хора го знаят. „Мисля, че ще съм щастлив, ако живея в Ню Йорк и не се върна. Искам да кажа, че бих се връщал, но за три месеца в година или нещо такова.“

Черни не за пръв път предизвиква вниманието на света с творбите си. През 1991 г. той предизвика скандална арт провокация, показа боядисан в розово съветски танк, който тази година отново бе публично показан по повод 20-годишнината от отпътуването на съветските войски от бивша Чехословакия.

В нощта на 27 срещу 28 април 1991 г. тогавашният 23-годишен студент Давид Черни и група приятели боядисват в „шокиращо розово“ ИС2, за който комунистическата пропаганда твърдеше (но исторически това не е вярно), че е първият съветски танк, влязъл в Прага на 9 май 1945 г. Бронираната машина се издигаше на площад „Кински“ като част от мемориала за освобождението на Чехословакия от нацистите. Върху купола й младите провокатори издигнаха огромен среден пръст и се подписаха „Давид Черни и шокиращите“.

През 2009 г. инсталацията му „Ентропа“ беше изложена във връзка със започналото на 1 януари 2009 г. чешко председателство на ЕС. Изложбата имаше за цел да представи по хумористичен начин държавите в съюза, но предизвика недоволството на няколко страни членки. България, която бе показана като турска тоалетна, протестира официално и след извинения „изображението“ й бе покрито с черен плат.