Остават броени дни до дългоочаквания концерт на „Рамщайн“, който ще избухне на стадион „Васил Левски“ на 26 юли. Тил Линдеман и компания вече са в бойна готовност, а дрезгавият бас на вокала ще изпълни въздуха с напрежение. Той е от онези изпълнители, които нямат музикално образование и сменят десетки професии, преди да изгреят на световната сцени. Вероятно от изпълнения с превратности живот обаче идва оная искреност, с която Линдеман покорява феновете.

Тил Линдеман е роден на 4 януари 1963 година в Лайпциг. Баща му е бил писател, а майка му е журналистка. Родителите му се развеждат, когато е на 12 години. Преди да започне да се занимава с музика тренира активно плуване.

През 1978 г. участва в младежкия плувен шампионат, провеждащ се във Флоренция, и става вицеевропейски шампион на 1500 м. Работи и като уредник на галерия, дърводелец и плетач на кошници.

Музикалната му кариера започва в групата „Фърст Арш“, където Тил е барабанист и беквокал. На 22-годишна възраст Линдеман се сдобива с първата си дъщеря, Неле. Тил и приятелката му встъпват в брак малко след раждането на първата им рожба, но скоро се разделят и Тил отглежда дъщеря си сам.

Занимава се с музика от 1983 г., но първоначалните му опити са на аматьорско ниво. В развлекателната индустрия навлиза професионално едва 7 години по-късно. През 1990 г., скоро след като Берлинската стена пада, започва да свири на барабани.

Първата му по-сериозна група са пънкарите „Фърст Арш“. Престоят му в бандата не води до каквито и да било постижения. През 2002 година издава книгата си със стихове Messer. Озвучава един от отрицателните герои в детския филм Amundsen der pinguin, където неговият герой трябва да открадне пингвин, който знае местонахождението на скрито съкровище.

За кратко се появява и във филма „Трите Хикса“ (2002) заедно с останалите от „Рамщайн“, както и във френския филм от 1999 Pola X. Играе и активист за правата на животните във филма Vinzent. Линдеман свири на барабани, китара и бас. Сред любимците му са Мерилин Менсън, Жан Мишел Жар, „Блек Сабат“, „Дийп Пърпъл“ и др.

След почти 20 години концерти, изпълнени с пиро изпълненията, самият Тил вече е експерт по ефектите с огъня. Има четири деца, 2 момчета и 2 момичета. За кратко се появява и във филма „Трите хикса“ (2002) заедно с останалите от „Рамщайн“, както и във френския филм от 1999 Pola X.