В котленското село Жеравна започва тазгодишното издание на Международния фестивал на фолклорната носия 2013.

Съборът под наслов „Скок във времето“ ще се състои на 23,24 и 25 август за шеста поредна година.

Според регламента му всички участници задължително трябва да бъдат облечени в носия, която може да бъде от различни фолклорни области на България, както и от други държави.

В рамките на фестивала са забранени всички атрибути на съвременната цивилизация като телефони, фотоапарати, слънчеви очила, запалки и пр.

В първия ден тържествен концерт ще бъде изнесен от Ансамбъл „Странджа“ – Бургас. Ще има народно веселие с родопски гайди, духова музика, зурни, тракийски оркестър. Самодейни състави от цяла България ще представят автентични хорà, обичаи, песни и танци.

Гости от чужбина ще бъдат ансамбълът към Художествния институт „Суракарта“-Индонезия и ансамбълът „Мария Танасе“ от Крайова, Румъния.

За пръв път съборът се е състоял през 2008 г. по идея на Христо Димитров, ръководителят на ансамбъл „Българе“ и негови близки и приятели.

Тогава в местността „Добромерица“ край селото са се събрали около 600-700 души. На следващата са отишли 5000, а сега бройката на желаещите да присъстват е близо 10 хил., заяви пред БТА един от инициаторите на събитието и бивш областен управител Марин Кавръков.

В тези три дни от август са препълнени всички къщи за гости и квартири в Жеравна и околните Котел, Медвен, Ичера, Катунище и местността Карандила.