Най-очакваното културно събитие тази есен – театралната адаптация на романа на Милен Русков „Възвишение” в Драматичен театър – Пловдив, под режисурата на Иван Добчев ще бъде част от програмата на „Нощ на музеите и галериите Пловдив” – 2013

Специално създаден за Нощта, спектакълът-шествие ще представи героите от романа, а театралното събитие носи заглавието „Възвишение и Дядо Юван“.

СЪБИТИЕТО
Събитието ще „възвиси“ публиката във вечерта на 21 септември. Началната точка е Военния клуб в Пловдив. Маршрутът на героите от романа ще ни отведе до Римския стадион, а крайната точка ще бъде Драматичния театър в Пловдив. Точно в 21:00 ч. пред театъра ще се проведе среща-разговор с писателя Милен Русков, режисьора Иван Добчев, драматурга Александър Секулов и част от актьорите.

СПЕКТАКЪЛЪТ
След 30 години дълго очакване режисьорът Иван Добчев се връща на сцената на Пловдивския театър със спектакъла „Възвишение” по едноименния роман на Милен Русков. Книгата е определяна като „българският роман на последните 25 години”, „най-големият езиков експеримент в българската литература”, „джобна енциклопедия на българското възраждане”, „ липсващия български роман, написан 130 години по-късно”.
Историята проследява съдбата на Гичо и Асенчо – малко бунтовници, малко разбойници – в авантюрите им с четата на Димитър Общи преди и след обира в Арабаконак. Използвания стилизиран възрожденски език носи грамаден комизъм за съвременния българин. „Възвишение” е роман за това как в индивидуалното съзнание се сътворява онова, което наричаме и историческа, и национална памет.
Възраждането е най-интересният период от българската история. Период, зареден с оптимизъм, енергия и големи надежди. Това го отличава от последвалия унил и мрачен фон на българската история от двайсети век. По време на Възраждането всичко е предстояло, всичко е изглеждало – и може би наистина е било – възможно, това е време на възход, на вяра в бъдещето, разказва Милен Русков.
Спектакълът ревизира всички представи за възрожденските маниери и манталитет. Тази ревизия e трябвало да бъде усвоено от актьорите. „Те трябваше да започнат да виждат, че това са живи хора, характери, които са били прикривани, замазвани, отмахвани от историята и от коридорите на училищата” , споделя режисьора Иван Добчев.
За да прозвучат пророческите думи на главния герой: “Ти ако искаш братство и съгласие, често не можеш стъпка напред направи. Ако искаш напредък, ще трябва често с тояга в ръка да действуваш, и да знайш, че ще има много недоволни. Защо те прочия не щат напредък. Те искат да си карат как си знаят. И ти ако искаш напредък, ще трябва здравата да ги разтърсиш, а те за туй ще та мразят от дън душа. Но, няма как, тъй става.”

Очакванията на българската публика към спектакъла „Възвишение” са големи не само поради изключителнят интерес към романа на Русков, но и поради високият ентусиазъм с който пловдивчани и цялата трупа и екип на Драматичния театър влагат във възстановяването на изгорялата сцена с цел премиерата на „Възвишение” да се състои на 8 октомври.

ЕКИПЪТ
Драматизация – Александър Секулов и Иван Добчев
Режисьор – Иван Добчев
Музика – Асен Аврамов
Сценография – Ивайло Николов
Костюми – Ива Гикова
Фотограф – Георги Вачев

Участват:
Бойко Кръстанов, Красимир Василев, Асен Блатечки, Ивайло Христов, Петър Тосков, Венелин Методиев, Христо Пъдев, Станислав Ганчев, Троян Гогов, Стилиян Стоянов, Тихомир Кутев, Симеон Алексиев, Красимир Доков/ Тодор Генов, Иво Танев, Анди Райчев, Русалина Чапликова, Елена Кабасакалова, Лазарина Коткова, Светлана Мановска, Радина Думанян, Екатерина Георгиева