Жанрът „ужаси“ е доходен, затова пък необясним за огромна част от филмовите зрители. Е, хорър филмите са за останалата половина и това важи в пълна мяра за „Заклинанието“. Режисьорът Джеймс Уан е известен със садистичния хит „Убийствен пъзел“. Тоест той е човек, който знае как да плаши.

Творчеството му не може да се нарече оригинално – кукли демони, духове, бароковите ужасии на Дарио Ардженто, театрален екзорсизъм и т.н. – всичко това се намира във вече шестте му филма. Специален случай представлява последният от тях. „Заклинанието“ избумква всичко в един кюп и завърта ръчката, за да осигури ефективно задавяне с пуканките. Почти няма елемент от хорър жанра, който да не е използван в продукцията. Тавани скърцат, врати се хлопват сами, гардероби отварят пътища към опасни скривалища, часовници спират на един и същи час, кучета скимтят, духове изскачат от всеки ъгъл, стари престъпления тормозят нови обитатели – и това е само случаят в усамотената къща на семейство Перон, главните герои на филма.

А за изследователите на паранормални явления Ед (Патрик Уилсън) и Лорейн (Вера Фармига) това е само част от менюто. В дома им има една огромна стая, пълна с конфискувани „немъртви“ предмети, нещо като кутията на Пандора, из която малката им дъщеричка необезпокоявано се разхожда. Подобен склад за вече използвани идеи и мотиви представлява и „Заклинанието“.

Не че филмът не е страшен. В началото, когато ужасът се прокрадва иззад стените на новата къща на Перон – семейство с половин дузина дъщери, и невидяното е повече от показаното, филмът работи. Уан обаче не се отнася особено почтително към правилото на Хичкок „най-страшното е невидимото“ и вместо да рисува ужаса предимно по лицата на героите си, той директно го подрежда заедно с останалите реквизити на снимачната площадка. Филмът достига върха на бутафорността си със самодейния екзорсизъм, проведен в края от Патрик Уилсън. Не че за целта не са ангажирали свещеник, но злите сили се разбушуват, преди да го дочакат. В този момент сценарият тотално е минал в графа „бабини деветини“, простирайки се исторически чак до Салемските вещици.

Най-интересният актьорски избор е Вера Фармига („От другата страна“, „Високо в небето“), останалите са просто част от декора. Междувременно тандемът Джеймс Уан-Патрик Уилсън отново е на линия: само месец и половина след премиерата на „Заклинанието“ в САЩ те излизат по кината тази седмица с продължението на Insidious – Chapter 2. В него отново работят със сценариста на „Убийствен пъзел“ и първата част Лий Уанел.