Излезе том 3 от култовия сборник „Кървави книги“, носител на наградите „Уърлд Фентъзи“ и „Бритиш Фентъзи“!

„Кървави книги, том 3“ (превод: Иван Атанасов, стр. 260, цена: 14 лв.) предлага нова серия от шокиращи разкази, гарнирани с черен хумор. Те ще ви внушат силата на киното и древните детски кошмари, ще ви срещнат с един отмъстителен дух, който ненавижда порнографията, ще ви разкрият тайните на морските течения и ще се опитат да ви погубят, а ако все пак оцелеете, ще ви се иска да сте мъртви, защото няма да сте същите. Да четеш Баркър е като да ровиш между пластовете на своето подсъзнание и да се давиш в ирония, бичуваща недъзите на съвременната действителност.

Освен изкусен ловец на истории, Клайв Баркър е сценарист, режисьор, актьор и художник, който печели популярност с лекота, заради необузданото си въображение и умението да обвива ужаса в метафори. Колкото зловеща, толкова и красива – неговата сюрреалистична проза се отличава с поразителна дълбочина. Шестте тома на елегантно-страховитите „Кървави книги“ са издадени в повече от 40 държави с неимоверен успех. Името на писателя се асоциира с първокласна хорър и фентъзи литература, а много от произведенията му, включително разкази от тази поредица, имат незабравими филмови и сценични адаптации.

Книгата

Чувате ли? Мъртвите отново са тук и дращят с нокти по плътта, за да запишат необикновените си истории. Вземете тези топли, още живи страници и прокарайте внимателно пръст по кървящите рани, за да проследите буквите на страданието. Тези рани ще ви разкажат за силата на киното, ще съживят древен детски кошмар и ще ви срещнат с отмъстителен дух, който ненавижда порнографията, ще ви разкрият тайните на морските течения и ще се опитат да ви удавят, а ако все пак оживеете, ще ви се иска да сте мъртви, защото няма да сте същите.
Иван Атанасов
Сборникът „Кървави книги“ е носител на наградите „Уърлд Фентъзи“ и „Бритиш Фентъзи“.

Авторът

До момента Клайв Баркър е написал над 30 книги – романи, новели, сборници с разкази и пиеси, стихосбирки (вижте страницата му в английската Уикипедия или посетете официалния му сайт – http://www.clivebarker.info), част от които – в това число „Кървави книги“ и издадената у нас фантастична приказка „Абарат“ – са отличени с престижни литературни награди като „Уърлд Фентъзи“, „Бритиш Фентъзи“ и „Брам Стокър“.

Той е фантастичен, поетичен, метафоричен и сюрреалистичен, прозата му е едновременно страховита и красива, с много дълбочина и оригинални идеи. Някои от историите му са гротескни и странни, други са плашещи, ужасяващи и шокиращи, трети са комично-забавни. Но всички са написани със забележително черно чувство на хумор, с ирония към нравите и пороците на съвременното общество.

Баркър има невероятно въображение. Всеки негов разказ е една голяма метафора. И крие послание. Ако го държите здраво за ръка и не се отклонявате много от магистралата на неговото подсъзнание, може би ще намерите посланието. Дали ще се осмелите да го извадите на повърхността – зависи изцяло от вас.

Но имайте предвид, че ви очаква пътешествие, което се помни цял живот.

Така че внимавайте къде стъпвате.