Когато видях събрани в едно изречение фразите „тайни служби“ и „велики операции“ мислите ми препуснаха. Фрагменти от спомени на ветерани от войни, прекрасния израелски филм „Walk On Water“, „загадъчната“ смърт на много ирански специалисти, най-вече в ядрените технологии, убийството на Георги Марков, убийството на … да де, катастрофата и смъртта на експерт, който трябваше да свидетелства срещу бивш министър у нас.

Причината за всичко това е примиерата на книга, за израелските тайни служби озаглавена „Мосад. Най-великите мисии на израелските тайни служби“, на Михаел Бар-Зоар и Нисим Мишал.

Имам приятели евреи като някои от тях са родени в Израел, а и уважавам държавата Израел, макар че имам не малко резерви към ционизма. С макар и не директни, но все пак различни от тези формирани от филми, статии и телевизионни предавания, имам впечатления от тази държава. Израелците, както и повечето хора по света са различни, до гаднярите има истински посланици на мира и състрадателни към нащастието на другите.

Израелските тайни служби не са по-добри или по-лоши от всички други по света. Може и да са по-умели в работата си от мнозина други, както твърдят господата Михаел Бар-Зоар и Нисим Мишал, но велики не са. Няма нищо велико в това да убиваш хора, с които не си във война, които не те заплашват пряко, пък каузата ти да е каквато там си имаш за оправдание.

Успехите на Мосад в търсенето на военно престъпници са нещо различно, но при много от тях е действано меко казано криминално, за това фрази като величие, ако се употребяват за тях звучат нелепо.

„Мосад. Най-великите мисии на израелските тайни служби“

Не мога да кажа добра дума за книга възхваляваща „успехите“ и внушаваща величие за каквито и да било тайни служби, извинете издателство „Ентусиаст“.

Препоръки
Ако някой се интересува от „Мосад“ извън конспиративните теории или пропагандата, каквато без съмнение е книгата „Мосад. Най-великите мисии на израелските тайни служби“, препоръчвам израелският филм от 2004 година „Walk On Water“.

До колкото знам не е издаван официално на български език, макар че може да бъде намерен със субтитри и на български език от еврейската общност у нас, както и в някои съществуващи на ръба на защона портали за споделяне. Разбира се, може да бъде гледан съвсем легално и официално в порали за видео споделяне, например линка по-долу.

„Walk On Water“

Целият филм на иврит със субтитри на английски език: http://youtu.be/xiyAOdeHops