Популярни творби на Хачатурян, Брамс, Джон Уилямс и филмовата му музика към “Супермен”, поредиците за “Междузвездни войни”, “Индиана Джоунс” и “Хари Потър” прозвучаха за първи път във В. Търново под диригентската палка на маестро Максим Ешкенази. Световнопризнатият цигулар и диригент пристигна в старата столица в рамките на Националния фестивал за класическа музика на открито “Фортисимо фест”. Той се провежда за четвърта поредна година с подкрепата на фондация “Америка за България”. Грандиозният концерт завърши с пищно огнено шоу, което се вписа в завладяващата музика към “Star Wars”.

Многобройната публика, сред която присъстваха представители на всички поколения, запълни всички над 1300 седящи места в летния театър във Велико Търново още 40 минути преди началото на концерта. Около тях имаше правостоящи зрители, а за всички останали на входа на театъра организаторите бяха монтирали екран, който излъчваше директно целия концерт в парк “Марно поле”.

На сцената на летния театър излязоха музикантите от Русенската филхармония, а солист на оркестъра бе българският виртуоз на цигулката Светлин Русев. Той живее и работи в Париж, където е професор по цигулка в Националната консерватория за музика и балет. Цигулар със световна репутация, инструменталистът пристигна у нас специално за Фортисимо фест 2013. Светлин Русев започва да свири на цигулка едва 5-годишен като ученик на своята майка, преподавател в Музикалното училище в Русе. Завършва Висшата национална консерватория за музика и балет в Париж с първа награда за цигулка и първа награда за камерна музика. Носител е на международни награди от конкурси в Индианаполис, Мелбърн, Сендай (Япония). Светлин Русев също така е свирил като солист с оркестри в САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа. През 2005 става концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио. От 2007 е концертмайстор на Сеулската филхармония. Светлин Русев свири на цигулка Страдивариус от 1710 г. Camposelice, предоставена от Nippon Music Foundation.

Във втората част на концерта, посветена на българския фолклор, търновската публика аплодира още малкия гайдар Петър Бодуров и народната певица Нели Андреева. Тя е сред младите наследници на родопските песни, притежава очарователен глас и е първа солистка в ансамбъл “Филип Кутев”. Изпълнителката е традиционен участник във Фортисимо фест, а т.г. тя изпълни пиесата “Евридика”, написана специално за фестивала. Неин автор е композиторът и диригент Георги Андреев. В композицията “Златното руно” той се изяви и на гъдулката.

В паузите между музикалните изпълнения Максим Ешкенази представи на широката публика образователната програма “Фортисимо клас”. Огромен екран, монтиран непосредствено до сцената, показа видео с усмихнати детски лица в час по музика в много български училища, които програмата посещава, за да запознае най-малките с основните класически инструменти и да им осигури непосредствен, приятелски достъп с красотата на класическата музика. В подкрепа на разрастването на образователната програма публиката на Фортисимо фест имаше възможност да закупи 400 сертификата в размер 10 лв. – всеки с автографа на маестро Максим Ешкенази. Сумата ще осигури възможност за приобщаване на повече деца към Фортисимо клас, включително и във Велико Търново. Най-радостното е, че сертификатите бяха не просто продадени до последния, но това се случи в името на музиката и нейното бъдеще в живота на децата. Резултатът от инициативата ще бъде обявен след края на националното турне “Музика под звездите” в средата на септември.
Фортисимо фест е форум за класическа музика, основан през 2010 г. от Максим Ешкенази с подкрепата на фондация “Америка за България”. Философията на фестивала стъпва върху принципа за преодоляване на границата между елитарното изкуство и широката публика. Цел на неговата дългосрочна програма е да доближи класическата музика и съвременното симфонично изкуство до възможно най-много българи. “Защото музиката прави хората щастливи. Музиката общува без предразсъдъци, тя разширява хоризонта на културен интерес и благоприятства обмяната на идеи, опит и знания”, сподели диригентът. За постигане на своите цели Фортисимо фест привлича млади и успешни творци и представя класическата музика по нетрадиционен, модерен и завладяващ начин.