Повечото от нас имат човек, на когото дължат огромна благодарност, за дадения шанс или помощ в повратен момент от живота. За Мат Деймън този човек се нарича Робин Уилямс.

През 1997 година, докато България бавно се опитваше да се върне към нормалността на живота, след ужасите на хипер инфлацията, в САЩ на екран се появява филм, благодарение на който двама млади мъже получават наградата на филмовата академия „Оскар“ за оригинален сценарий и пробив в голямото кино. Тези мъже са Мат Деймън и Бен Афлек, а филмът се нарича „Добрият Уил Хънтинг“.

С Бен дължим всичко на него. Той каза „Да“ на нашия филм и помогна да го направим. Никога няма да мога да му се отблагодаря. Поглеждам назад и усещам, че съм благословен, че кариерата ми започна с Робин Уилямс

Робин Уилямс, източник Уикипедия

Робин Уилямс, източник Уикипедия

В „Добрият Уил Хънтинг“ Робин Уилямс изиграва много добре ролята на психоаналитик, който спосява Уил Хънтинг от уличния живот, като му помага да преодолее психологическите проблеми на живота на сирак отрансал в бедните квартали на Бостън.

За жалост Робин Уилямс се самоуби по-рано тази година след дълга борба с коварната болест депресия, която мнозина подценяват или наивно бъркат с меланхолията. Остава надеждата за всички нас, че след трагичния край на Уилямс, в развитите общества ще се говори по-свободно за болестта и жертвите и ще получат истинска подкрепа, вместо „я се стегни, живота е хубав“.