Норвежки неонацист, свързан с атентатора от Осло и остров Ютьоя -Андерш Брайвик, беше арестуван заедно със съпругата си французойка в департамента Корез, Централна Франция, съобщиха АФП и Ройтерс.

Мъжът е задържан, тъй като следователите са преценили, че може да организира голям терористичен акт, заяви френският вътрешен министър Манюел Валс.

40-годишният композитор на блек метъл музика Кристиан Викернес, наричан Варг, и 25-годишната му съпруга Мари Каше били задържани в дома им в Салон ла Тур, където живеели с трите си деца.

Викернес бил осъден през 1994 г. в Осло на 21 години затвор за убийство на свой приятел и съучастник, умъртвен с над 20 удара с нож, но през 2009 г. бил освободен предсрочно и от 2010 г. живее във Франция.

Прокуратурата в Париж обясни, че решението за ареста е било взето, след като съпругата на Викернес привлякла вниманието с покупка на 4 пушки. Каше имала разрешително за оръжие. При обиска в дома на Викернес били намерени общо пет пушки, от които четири карабини 22 калибър.

Освен това следователите били обезпокоени от откровено антисемитските и ксенофобски изявления на Викернес в интернет. В материалите от разследването той е описан като човек с крайнодесни убеждения, способен да подготви актове на насилие и поради това оценен като опасен.

Кристиан Викернес е бил под наблюдение през последните години заради връзката си с Андерш Беринг Брайвик. Той бил един от хората, на които Брайвик изпратил манифеста си, преди на 22 юли 2011 г. да убие общо 77 души с бомбен атентат пред правителствена сграда в Осло и стрелба в младежки лагер на остров Ютьоя.

„Тъй като е получил манифеста преди (Брайвик) да извърши престъпленията и тъй като е бил осъждан в Норвегия за убийство, има вероятност този човек, близък до неонацистко движение, да подготви голям терористичен акт“, каза вътрешният министър Манюел Валс, цитиран от Ройтерс.