Асен Старейшински, Димитър Тасев, Людмил Чехларов – в соцвремената тази троица беше сред майсторите на плакатното изкуство у нас. Имената им са свързани неизменно с театъра и някои от най-добрите им творби и с днешна дата красят фоайетата на трупите. До 21 юли тримата плакатисти припомнят мястото си в БГ арта с обща изложба в Лабораторията за градски дизайн и изследвания в сградата на УАСГ, организирана от виртуалния музей на графичния дизайн от времето на социализма – СОЦМУЗ (www.socmus.com) и Международното триенале на сценичния плакат – София (www.triennial.orbitel.bg).

Експозицията включва 30 плаката, рисувани през 70-те и 80-те години на ХХ век, когато Старейшински, Тасев и Чехларов работят активно. „Техните ръчно рисувани творения са били неизменно допълнение към незабравимите постановки на българските театри от онова време. Първоначално под влиянието на полската плакатна школа, скоро техните произведения прославят българския графичен дизайн по цял свят”, отбелязват организаторите на експозицията.

Това е втората съвместна експозиция на тримата и идва 37 години след първата им подобна изява – в Будапеща през 1976 г. С днешна дата тя открехва вратата към цял един раздел от българския графичен дизайн, който тепърва предстои да бъде изваден от анонимност и забрава.