Студиото „Фокс“ обяви, че ще има три филма – продължение на „Аватар“, след като Джеймс Камерън сметнал, че два филма само „не биха били достатъчни“, предаде Би Би Си.

Снимките на трите филма, които ще бъдат правени едновременно, ще започнат в началото на 2014 г.. След това ще се появят на голям екран съответно през декември 2016, 2017 и 2018 г..

3D феноменът „Аватар“, който събра огромно количество зрителите в киносалоните с очила, е най-доходоносния филм на всички времена. Той разказва историята на парализиран войник, който е изпратен на чуждата планета Пандора.

„Докато пишехме новите филми, осъзнах, че светът на „Аватар“, историята и героите са станали по-наситени, отколкото очаквах“, споделя Камерън в свое изявление и допълва, че в процеса на работа е станало ясно, че само с два филма няма да успее да покаже на екрана всичко, което е искал.

Камерън пише сценария на първия филм сам, но по продълженията заедно с него работят четири сценариста – Джош Фридман, автор на сценария на „Война на световете“, Рик Джафа и Аманда Силвър, писали „Зората на планетата на маймуните“ (Dawn of the Planet of the Apes) и Шейн Салерно („Армагедон“).

През 2010 г. Камерън обяви, че има планове за две продължения на филма, които ще съдържат „самостоятелни истории, които допълват една по-голяма“.

Режисьорът и изследовател, който преди година постави рекорд, спускайки се до Марианската падина със собствен уред, добави още преди три години, че продълженията ще задържат не само визуалната сила, но и емоционалния заряд на първия филм.

През 2012 г. Сигорни Уивър обяви, че тя ще се появи в продължението, въпреки че нейната героиня умира в оригиналната лента.