За шеста поредна година един от най-утвърдените летни музикални фестивали в България ще превземе част от Морската градина и Централния плаж в Бургас. Хедлайнери и едни от най-силно очакваните имена на първата му вечер са фреснката певица Zaz и актуалните британските инди рок знаменитости The Editors.

„Обичам плажа. Нямам търпение да ви видя там – Spirit of Burgas, идвам!“, пубикува французойката преди няколко дни в профила си във „Фейсбук“. За известната изпълнителка, която мнозина наричат съвременната „Едит Пиаф“, това е втора изява пред българска публика след миналогодишния й концерт в препълнената Зала 1 на НДК в София. Началото на излизането й на сцена е обявено за 20:15 ч.

Преди нея, от 18:45 ч. публиката ще може да послуша британския реге изпълнител Little Roy, а след нея основната сцена отново ще бъде преотстъпена на британски изпълнения, но този път с рок привкус. Гостуването на Editors в рамките на фестивала, което ще започне в 22 ч., е част от турнето им към предстоящия албум The Weight of Our Love, записван в продължение на цели две години и фокусиращ се върху китарното звучене след електронния In This Light and On This Evening (2009).

След тях до малко след един часа след полунощ публиката през основната сцена, разположена на пясъка, ще може отново да се наслади на британския електронен дует Chase & Status, които са гости на Spirit of Burgas за втори път.

Zaz и The Editors откриват шестото издание на Spirit of Burgas днес

На другите две сцени в събота, 27 юли, във фестивалната зона се откриват от 18:30 и 19:30 ч. Съответно това за рок сцената на Jack Daniels и другата „На тъмно“, предназначена за по-алтернативни и „фрийстайл“ стилове.

Рок арената започва с групата My Disorder и до края на вечерта последователно през нея ще минат още Der Hunds, Gravity Co, D2, Sentimental Swingers, „Ревю“, а от 2 до 5 ч. настроението на нея ще поддържат The Smugglers Collective.

„На тъмно“ сцената предлага начало с Iron Sharks, а след това Петя Данкова заедно с бийтбокс изпълнителката Печенката, група „Силует“ и „Млък“. Малко преди полунощ, от 23 ч. на сцената ще се появи и проектът „Чугра Гранд Оркестра“, която представлява смесица между проектите „Воцек и Чугра“ и „Нова генерация“. „Ние търсим дивата, първична – underground – същност на класическата музика“, казва Чугра и допълва: „Това, което винаги е присъствало, но вече е покрито от плътната академична и културална патина.“ И всичко това е „опаковано“ в рок и джаз, жици и траш, лирика на Воев и някой мръсни думи от сърце, обясниха от проекта пред „Дневник“.

В полунощ „На тъмно“ излизат Top Stoppers, британецът DJ Penny Metal, а след това и DJ Mad Bear.

Zaz и The Editors откриват шестото издание на Spirit of Burgas днес

След всичко това започва и Solar Dance Arena, която е като отделен фестивал във фестивала, който може да бъде постене със специалните пропуски „Билет след полунощ“. На нея има изцяло електронен лайнъп, включващ в първата вечер Хуан Алварес, Above & Beyond и Пол Оукънфолд до изгрев слънце.

Цените на билетите на предварителна продажба бяха 119 лв. за двата дни, и 79 лв. за един от двата дни. „Билет след полунощ“ за една от вечерите е 40 лв., а VIP пропуските, включващи пълен достъп и по-добра гледка към главната сцена, вечеря в ресторанта в рамките на фестивалната зона и няколко коктейли, струват 150 лв.. Всички те се предлагат в мрежата на „Ивентим“, както и на касите на фестивала на място.

Повече за събитието, програма и актуална информация има на сайта на Spirit of Burgas, както и в неговата „Фейсбук“ страница.