Enter Shikari

Enter Shikari
(Spirit of Burgas)

Spirit of Burgas приключи шестото си издание с вечер, в която най-ентусиазирани реакции от сравнително малобройната публика срещнаха хип-хоп легендите Wu Tang Clan и едно от най-надеждните имена на тежката сцена в момента – пост-хардкор групата Enter Shikari.

Събитието започна с излезлите половин час по-късно от обявеното „Ъпсурт“, а „Поп-фолк“ започна солидна за това време от деня публика. Българското хип-хоп трио излезе заедно с китарист, басист и барабанист, което разнообрази познатите хитове, а в сетлиста място намериха и новите „Ослушай се“ и „Бела жига“. Събралата се публика обаче се разпръсна за изпълнението на Che Sudaka от Барселона, комбиниращи ска, реге и уърлд по начин, напомнящ за музиката на Ману Чао. Междувременно пред едва двайсетина човека сцената на Jack Daniel’s беше открита от ентусиазираната млада пънк-рок група Bright Sight, която в края на миналата година издадоха дебютния си миниалбум (EP) „Три“. Изпълнението им даде сериозна заявка за бъдещи успехи, а след тях на сцената излязоха Them Frequencies и This Burning Day, също оставящи впечатлението, че в по-тежката страна на българската музика има какво ново да се види и усети.

 Ицо Хазарта от Ъпсурт

Ицо Хазарта от „Ъпсурт“
(Spirit of Burgas)

След Che Sudaka главната сцена беше поверена на британците Enter Shikari, които излязоха пред рехава публика, но впоследствие събраха любопитството на по-голямата част от присъстващите. Трудната им за категоризиране музиката, преливаща от китари в електроника и от агресивни в баладични моменти, по никакъв начин не дистанцира публиката, а за това вероятно спомогна и близкия контакт с нея, отчасти на български. Сцената се оказа малка за тях, като членовете на групата често влизаха в публиката, в някои случаи дори се носеха по нея, а за финал те още един път прескочиха загражденията, но за да се отправят към морето.

След финала тежката страна на Spirit of Burgas продължи на сцената на Jack Daniel’s с Last Hope и вече гостувалите на предишни издания на фестивала Odd Crew и A-Moral.

Che Sudaka

Che Sudaka
(Spirit of Burgas)

Настроенията на главната сцена преживяха още няколко жанрови обрата. Очарователната белгийска певица Села Сю откри участието си по нетипичен за фестивал начин – с акустична балада, а цялото й изпълнение направи атмосферата по-скоро клубна. След лежерната и спокойна Села Сю, като че ли пееща без претенцията на всяка цена да привлече погледите, дойде редът и на най-очакваното име за вечерта – събралите се в оригиналния си осемчленен състав Wu Tang Clan, включващ успешно реализираните ли се в киното RZA и Method Man. Без почти никакви сценични и светлинни ефекти Wu Tang Clan излязоха за стегнато и ударно изпълнение, помрачавано единствено от честите проблеми със звука, които на няколко пъти подразниха и самите рапъри. Но, разбира се, без  това да ги разсейва от добре оттренираните трикове, които бързо срещаха отклик в публиката и напомнянето за слабостта им към марихуаната – нещо, което се споделяше и от известна част от присъстващите на плажа.

Села Сю

Села Сю
(Spirit of Burgas)

След края на шоуто публиката остана съсредоточена пред главната сцена за диджей сета на Andy C и  очаквания с голям ентусиазъм от стотици Dub FX, чиято музика, обединяваща реге, хип-хоп, бийтбокс и дръмендбейс, озвучаваше плажа до 5 сутринта. Шоуто му включи и импровизирано изпълнение с групата The Funky Miracles, които е видял по време на изпълнението им с Милена само няколко часа по-рано на сцената на „На Тъмно“.

Въпреки че не липсваха силни и запомнящи се изпълнения, тазгодишното издание на Spirit of Burgas остави противоречиви чувства с обикновено водещото до лоши резултати тип мислене „за всеки по нещо“. Очаквано то провокира разнородно, но трудно действаща като едно цяло публика, която в случая стана част от най-слабо посетения брой на събитието.

Wu Tang Clan

Wu Tang Clan
(Spirit of Burgas)

Макар и с присъствието на групи като изявяващи се по най-големите фестивали Editors, Chase & Status, Wu Tang Clan и Enter Shikari, за шеста поредна година остава отворен въпросът каква самоидентичност Spirit of Burgas търси, към какво точно се стреми и за кого го прави.