Звуците на „100 Цигански цигулки” от Унгария ще разлеят музикална прохлада по древните редове на Античния театър точно в 20 часа на 1 септември, когато по традиция предстои да бъде открито деветото издание на най-мащабното културно събитие на годината – Есенен салон на изкуствата’2013. Виртуозите от най-големия цигански оркестър ще сложат началото на една мегапроява, която обединява 11 различни фестивала, повечето от които са с международно участие, с множество изложби, театрални представления, самостоятелни концерти и разнообразни музикални проекти.

Новото в тазгодишното издание на Салона върви ръка за ръка с традицията. Рубриката „Премиера” се появява за първи път в есенната кулминация на пловдивския културен живот, при това с открояващо се звездно присъствие. В представянето на новия самостоятелен албум на Константин Цеков “Take the ferry home” ще видим и чуем  Иван Лечев, Веско Ешкенази, Михаил Йосифов, Ивайло Звездомиров и др.

И още! За първи път през тази година Празникът на Стария град ще продължи през цялата последна седмица на септември. Наред с традиционните фестивали „Сцена на кръстопът”, „Международни дни на фотографията”, видеофестивала „Фасада”, „Дни на музиката в Балабановата къща” се появява още един нов фестивал – „Стрийт арт фест”. Неговата цел е да превърне в произведения на изкуството старите,  и досега нашарени с безразборни графити стени на сгради, намиращи се зад Драматичния театър.

street art fest Пловдив

Ето го и плаката на фестивала.

Променен е форматът и на куклено-театралния фестивал „Двама са малко – трима са много”, като в програмата му “TheatAir” са включени предимно представления, инсталации, пърформанси и шествия в открити градски пространства. Ще имаме възможност да видим и спектакъла „Вграждане” на Държавния куклен театър – Пловдив, който тази година донесе под тепетата цели две награди „Икар” – за куклен спектакъл и за музиката на Христо Намлиев.

куклен театър

 

Седемнадесетият Есенен международен фестивал „Сцена на кръстопът” стартира с премиерата на „Възвишение” по нашумялата едноименна книга на писателя Милен Русков. За първи път в това издание е включен и финалът на Националния поетичен конкурс „Добромир Тонев”.