Фенове от целия Балкански полуостров дойдоха под тепетата за концерт на феноменалната супергрупа Asia. Най-хубавите места на Античния театър са изчерпани толкова отдавна, че дори домакинът на събитието – кметът Иван Тотев остана прав. „Ще сме на походни столчета”, усмихна се широко градоначалникът и се приготви да гледа на крака цялото шоу, което е част от третото издание на музикалния форум Sounds of The Ages.  

Сам Коулсън

Сам Коулсън

 

През 2006, Asia се събраха в оригиналния си състав, а през пролетта на 2014 година ще издадат и новия си студиен албум Valkyrie. Asia са Джон Уетън (вокали и бас), Джеф Даунс (клавири), Карл Палмър (барабани), а в Пловдив представиха новото си попълнение. Това е китаристът Сам Коулсън, който може да е ходел прав под масата, когато Asia са записвали дебютния си албум, но е толкова напред със свиренето за своите 25 години, че вече е свирил с легенди като Пол Гилбърт, Гътри Гоувън, Тони Макълпайн и други. Освен уважаван инструменталист, той е и един от най-търсените преподаватели.

Джон Уетън

Джон Уетън

Точно в 20:30 Asia се появиха пред многобройната публика и засвириха първото парче за вечерта Sole Survivor. След което последва поздрав от Джон Уетън на български: „Добър вечер! Как сте?”. Отвърнаха му в един глас: ”Добре!!” и този отговор щеше да е валиден през цялото време, ако съдим по щастливите лица по седалките край древната сцена. Не липсваха и съвсем млади фенове, които още не са били родени, когато Asia са писали песните си. „С тази песен татко е свалил мама”, възкликна девойка при първите тонове на Days like these.

Джеф Даунс

Джеф Даунс

В магическата атмосфера на Античния театър Asia изпълниха точно 15 парчета, които се побраха точно в 80 минути. Концертът премина разделен своеобразно на две части. В първата чухме нещо като Greatest Hits на британците, сред които Time Again, Holy War, Extraordinary life, Open your eyes, Go.

Джеф Даунс

Карл Палмър

Предизвикателството за групата е съвместното изпълнение на 6 от парчетата им с филхармоничния оркестър на пловдивската опера под диригенството на Левон Манукян. Изненадата беше песента Heroine, която в студийния си вариант в албума Phoenix е почти акустична.

Джеф Даунс

В такъв формат британците свирят за първи път, ако не броим, че през 1985 записват песен с Лондонската филхармония в третия си албум. Именно поради това събитие и за групата, концертът беше заснет от екип на Българската национална телевизия, а бандата планира да го пуснат като официално DVD издание. Същото направиха и Anathema миналата година, а тази есен лимитираното издание вече се продава.

Джеф Даунс

Финалът бе запазен за неостаряващия хит Heat of The Moment, който бе подет от цялата публика. Музикантите се прибраха, светлините бяха включени и многобройните викове за бис в един момент бяха заменени по инерция с „Оставка”. Не стана ясно чия оставка се иска, тъй като бързо притихнаха и започнаха да си тръгват от Античния театър. Излизащите от изхода откъм Тунела обаче бързо се усетиха къде са Asia и започнаха да викат под прозорците на съблекалнята. Прозорците бяха налепени наполовина и младеж бързо се покачи на парапета на стълбите и навря обектива си. „Папарак!”, развикаха се останалите хора и нароченият бързо беше свален. Дано случката не стресне Карл Палмър, който пак ще гостува на Пловдив през октомври. На „Пловдивски джаз вечери“ Карл Палмър ще се представи със своята група Carl Palmer Band, включваща китариста Пол Биелатович и басиста Саймън Фицпатрик.

Сн. Димитър ТОДОРОВ