17 септември, 19.30 часа, Драматичен театър, Камерна зала

Театър София
ЗА КАКВО Е НОЩТА
от Майкъл Уелър

Превод: Харалампи Аничкин
Режисьор: Николай Поляков
Сценография: Невена Белева

Участват: Милена Живкова, Ивайло Герасков

За какво е ноща За какво е ноща За какво е ноща

 

 

 

 

Една непредвидена вечеря се превръща в болезнено, весело, страстно и вълнуващо пътешествие към момента, който може да промени животът и на двамата герои завинаги.

Безкомпромисна в отношението си към съвременния брак и изневяра пиесата„За какво е нощта“ поставя вечни въпроси – „С правилния човек ли съм?“, „ Дали този, за когото наистина съм отреден все още е някъде там, живеещ друг живот?“ по свеж, жив и оригинален начин.

Пиесата „За какво е нощта“ (2002) е представена за първи път от Акт Продъкшънс, Соня Фрийдман Продъкшънс и Ел Ейч Пи в Комеди Тиътър, Лондон на 7 ноември 2002 година от актьорите Джилиън Андерсън  и Роджър Олъм , режисьор Джон Кеър. Премиерата в САЩ се е състояла в Лагуна Плейхаус, Лагуна Бийч, Калифорния, през 2004 г., режисирана от Ричард Стайн, с участието на Клаудия Кристиън и Кип Джилман.

За автора:

Майкъл Уелър (роден 1942 г.) е  автор на над четиридесет пиеси и сценарии за филми. Изучавал е първо музикална композиция в университета Брайндейс, Масачусетс, а след това драматургично писане заедно с Ървин Файн, Харолд Шапиро и Мартин Байкин. Преди да вземе магистърска степен за театър от Университета в Манчестър, Великобритания работи като джаз пианист. Съосновател е с Анджелина Фиорделиси и Сюзан Бринкли на програмата „Ментор“ в театър „Cherry Lane“, Ню Йорк, която в продължение на повече от десет години дава възможност на млади драматурзи да работят в екип с утвърдени автори за един сезон. Майкъл Уелър е член на академичния съвет в Новото училище за драма в Ню Йорк. Сред най-известните му пиеси са „Деца на луната“, „Риболов“, „Свободни краища“, „Плячка от войната“. Адаптирал е за сцена  „Доктор Живаго“ от Пастернак, за когото е написал и книга.. Сценарист е на филмите на Милош Форман „Рагтайм“, „Коса“ и на Хю Хъдсън „Загубени ангели“. Негови произведения са получили номинация за Оскар, Награда за изключителен принос на NAACP, наградата на Външния кръг критици, диплом от фондация „Рокфелер“ и  Центъра за нова американска драма „Кенеди“.  Майкъл Уелър е член на съвета на Гилдията на писателите и на Американската гилдия на драматурзите. През 2005 г. театър „Broken Watch Company“ в Ню Йорк кръсти на негово име своя сцена в чест на  значимите му постижения.

Николай Поляков:
Пиесата на Майкъл Уелър е изключително интересна. Любовта ражда всичко – проблемите, неприятностите, удоволствието, полета.

Милена Живкова:

Отдолу публиката, ако знае, че ние и в реалния живот сме двойка, сигурно си казва: “Хей, сигурно го правят така и в живота”.

Ивайло Герасков:

Това, че играем заедно с Милена ми помага много, най-малкото защото не се налага да преодоляваш партньорството с нов човек, когато не познаваш. Интимните теми, с които се занимава спектакълът, са нещо, за което се говори трудно. Съкровени са. И това, че ние толкова много се обичаме ни помага много.