15 септември, 19.00 часа, Дом на културата „Борис Христов“ (бившия Синдиндикален дом)

ДКТ „Иван Димов“ – Хасково
ЖЕНСКО ЦАРСТВО
от Ст.Л.Костов

Режисьор: Мариус Куркински
Сценография: Томиана Томова-Начева
Музика: Емилиян Гацов

Участват: Стелиян Николов,Иванка Шекерова,Петър Влайков,Лазарина Коткова,Димитър Атанасов,   Николета Малчева, Стефан Цирков, Иван Благоев, Никола Ефтимов, Светла Рудева, Ева Васева

Какво може да се случи, ако жените вземат в ръцете си цялата власт, която до този момент е принадлежала на мъжете? Женско царство, в което нежният пол управлява, а мъжете поемат грижата за домакинството и децата. Обратът настъпва, когато кметицата  се влюбва в младия Стоян. Той е отдал сърцето си на Райна. Влюбената двойка решава да избяга, а побеснялата кметица осъжда на смърт мъжа си и бащата на Стоян, обвинявайки ги в заговор. Дали ще успеят Стоян и Райна да защитят любовта си?

Без да докосне нито ред от авторовия текст, Мариус премества действието в друго старо време¬ – 70-те години на 20 в. Това е неговото време – с радиоточките по стените, пъстрите мушами по масите, плочите на Бийтълс, ОФ-събранията, култовата статуя “Работник и колхозничка”, позната от филмите на “Мосфилм”.

Мариус Куркински:

Този вариант на  „Женско царство” е  притча с широки времеви и смислови параметри. Действието се развива в старо време, но би могло да стане във всяко време. Няма битовизъм – има алегории, защитени художествено . Дали Кметицата е като  Горгона, дали жените-змии изпълзяват както страховете и съмненията им, дали силата е скрита само в тоягата на Св.Никола и дали експериментът му е грешка?

Комедийните ситуации са ярки, но те са на повърхността. Под тях бушуват страсти – любов, борба за власт, страдание. И голямата тема за прошката. „Земните царства се сменят. Остават душите на хората в царството земно. Преди да отлетят в отвъдното, ще могат ли да простят? Откриваме и този въпрос в пиесата на автора”.

Този вариант на „Женско царство” е притча, която не само ни очарова, но задава въпроси и ни кара да търсим отговори.

Женско царство Женско царство Женско царство Женско царство Женско царство Женско царство