Ейпъл е легендарна марка преди всичко заради гения на един от основателите си – Стив Джобс.

Самият той приживе бе приеман не еднозначно заради чепатия си характер, но умението му да прави обичайните за бизнеса продукти желани от масите е безспорно.

Персонални компютри има и преди през 1977 година да се появи Apple II, но те се правят за работа, докато продуктът на Ейпъл е за домашни потребители. Водената от гения на Стив Джобс фирма променя за винаги бизнеса с масовите компютри, а създателя си милиардер.

Стив Джобс

Стив Джобс

Освен на добра цена в сравнение с предназначените за бизнес потребители модели на „Ксерокс“, „Ай Би Ем“ и други, моделът на „Ейпъл“ е на разумна цена, има цветен дисплей, графичен режим (спомнете си DOS) с висока разделителна способност, звук и подобрена мишка.

Сред едно от великите постижения на Джобс бе, че накара хората да купуват музика чрез интернет и така спаси от смърт музикалните компании в началото на 21 век. Преди появата на mp3 плейъра на „Ейпъл“ на пазара имаше достатъчно устройства, но за да слушаш музика от тях трябваше да имаш компютър, да се научиш как да сваляш защита на аудио компакт дисковете, да компресираш музиката в Mp3 формат и да ги качиш на устройството си.

За неколцина това е детска игра, но за огромната част от обществото е трудно. Джобс даде възможност на хората да си купуват песни на цена от един долар и да ги получат лесно в устройството си.

Хитро, а?

Ами мобилните телефони със сензорен екран? Тях ги имаше години преди да се появи iPhone, но подобно на компютрите от преди 15 години бяха за бизнес потребителите. Джобс ги превърна в красива джаджа с малки цветни програмки, много забавни и до някъде полезни. Умно, нали?

А таблетите? На таблетите художниците занимаващи се с графичен дизайн рисуват и до сега, но таблет се наричат и устройствата, които са като големи братовчеди на умните телефони и малки на компютрите.

А след Джобс?

След Джобс не е добре. Ейпъл още трупа милиони долари всеки месец, досущ като трудолюбива катерица, готвеща се за зимата, но без перфекционистичния си до маниакалност основател технологично запада.

Новият продукт на „Ейпъл“ прилича на автомобилите бълвани от концерните – лъскав, готин и пълен с дребни или едри проблеми. Същите проблеми карат производителите на автомобили всяка година да викат в сервизите стотици хиляди автомобили, кой заради проблеми със спирачките, друг заради не ефективна въздушна възглавница.

Едва ли някой ще умре заради огъващия се телефон, какъвто проблем има новия iPhone 6, но рано или късно потребителите на марката, които са и по-верни от колкото на съпрузите си ще се замислят – струват ли си всички тези пари за посредствен продукт и наистина ли съм се превърнал в iDiot?