Адският пожар в голямата зала на Драматичния театър пощади единствено пиесата „Възвишение“ и записките на Иван Добчев. Масата, върху която режисьорът оставил работните си материали вчера след репетиции, беше обгоряла, столът беше на прах. Само почернелите от саждите страници и бележникът стояха непокътнати.

Това е знак. Ще се възвисим, коментираха с надежда актьорите, научили за милостта, която стихията е проявила към пиесата. Цялата трупа и техническите екипи се бяха събрали в двора на театъра и покрусено гледаха работата на пожарникарите.

Изключителен песимист съм. Съкрушен съм. Не знам защо, но в сърцето си усещам, че много дълго време няма да мога да се кача на любимата сцена, коментираше с колегите си актьорът Ивайло Христов.

Няма го новият ми пулт. Избрах го сама. Струваше 18 хиляди и ми беше като приятел, разстроена бе и Ирен Алексиева, помощник-режисьор в Драмата.

Нямам думи, моят театър, домът ми, сърцето ми, в шок съм от мига, когато научих, плачеше на глас и актрисата Ивана Папазова.

Разговорите в двора се водеха тихо, като на погребение. Всички очакваха директорът Кръстьо Кръстев, за да разберат какво ще се случва оттук-насетне.

Слуховете бяха, че за съжаление огънят е засегнал и инсталацията.

Един от пожарникарите ми подхвърли, че не вижда как тези поражения ще бъдат възстановени за няколко месеца. Ако е пострадала електрическата инсталацията, ще трябват години, песимистични бяха актьорите.

Мнозина не криеха притеснението си заради факта, че няма да има къде да играят някои от най-хитовите си представления.

Според новите правила Драмата получава финансиране на базата на делегираните бюджети. Това означава, че за всеки продаден билет държавата дотира театъра с 12.50 лв. само при условие, че цената на билетчето е над 10 лв. За отминалото тримесечие Драмата е отчела показатели – 11.50 лв. средна цена. На базата на тези приходи се формира и заплащането на екипа. Сега обаче сигуацията става сложна, защото трупата се нуждае от сцена, за да играе.