Приятели и читетели на „Пет минути за изкуство“. От името на нашия екип ви благодаря, че бяхте с нас през първите и както си е редно – трудни месеци за всяко ново начинание.

В очакване на светлия празник Рождество Христово, края на постите, а и началото на следващата (и разбира се по-добра от сегашната) година, ние ви желаем здраве, както и лично и семейно щастие.

С тази песен желаем да поздравим и всички християни с празника Рождество Христово, а останалите с почивните дни и възможността да се срещнат със семействата си.

Защо избрахме този поздрав?
Хареса ни, че тези „страшни“ метъли пеят песента „Радвай се Мария (Богородице)“ (Ave Maria) – в прекрасния вариант на Шуберт, за това и поставихме този клип като избран от екипа ни. По-долу има и информация за песента.

За песента
Песента „Ave Maria“ известна в православния свят като „Богородице Дево“ е Похвална песен (молитва) в чест на Пресвета Богородица. Изразът е обръщението на Архангел Гавриил към Богородица в (Лука 1:28) „Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените“.

Текст
„Богородице Дево, радвай се! Благодатна Марие, Господ е с Тебе! Благословена си Ти между жените и благословен е плодът на Твоята утроба,защото си родила Спасителя на нашите души.“