19 септември, 19.30 часа, Драматичен театър, Камерна зала

Театър 199

ГАРВАНЪТ
от Калина Попянева

Режисьор: Бина Харалампиева
Сценография и костюми:
Петя Стойкова
Музика:
Мартин Каров

Участват: Теодора Духовникова, Калин Врачански

ГарванътНякои казват „времето лети“, други „от щастие летя“, трети „късметът отлетя“… Откакто свят светува човек мечтае за крила – да се освободи от жестокото притегляне на почвата. И нито балонът, нито самолетът утоляват тази жажда. Защото истинският полет предполага пълна свобода, възможността във всеки миг да избереш посоката, да кацнеш там, където пожелаеш и да се въздигнеш пак, когато си поискаш. Това е нашата същинска драма. За разлика от слона, да речем, ние знаем, че не можем да летим, но бленуваме неистово да се откъснем от земята. Вероятно затова вселената се е смилила и ни е дарила с умението да мечтаем, страдаме, сънуваме, обичаме. Така лети човекът. Душите ни летят.

ГарванътЖивотът на брат и сестра (млади, красиви и с много наранени души) минава в клопката на една инвалидна количка. Момичето не може да си прости вината за неговата парализа. Обрекла се е на самота и служене, докато той се люшка между любовта и омразата си към нея. Животът му е между скованото битие и мечтания полет. Заприличал е на любимия си гарван, който го навестява на балкона, мрачен и самотен.
Той, инвалидът, ли е по-слабият, или тя, здравата? Неговата душа ли има нужда от лек, или нейната? Между героите може да изригва вулкан от обвинения, но братът и сестрата не могат един без друг. Като скачени съдове от един и същ живот са – живот с „любовоомраза“. Могат да спечелят, само ако им пука за другия. И на зрителя му пука, защото двамата успяват да го докоснат.
През 2010 г. в третото издание на станалия вече традиционен конкурс на Театър 199 за нова българска камерна драма на името на Славка Славова наградата е поделена между две пиеси – “Гарванът” на Калина Попянева и “Колекционерката” на Радослав Чичев. Тъй като според регламента на конкурса отличените текстове трябва да бъде реализирани на сцената на театъра, заглавията са предвидени да влязат в афиша му през следващите две години. Преди няколко дни, на 10 януари се състоя премиерата на “Гарванът”. Пиесата е дебют на младата авторка, която има юридическо образование.

ГарванътКалин Врачански:

Тази роля е много сложна, по-сложна от ролите, които съм играл досега. Изправи ме пред ново предизвикателство. (ТВ Европа)

Моят герой е разтърсван от страховете и демоните си. Той е изтъкан от болка и невъзможност да върши много неща. (в. “Стандарт”)

Теодора Духовникова:

За първи път работя с Бина Харалампиева и с Калин Врачански. Бина я познавам от работата й в театъра и знам, че артистите, с които работи, са влюбени в нея. С Калин се познаваме отдавна и често сме обсъждали, че няма да е лошо да ни съберат да играем заедно. (168 часа)

Теодора Духовникова е носител на наградата за женска роля от Международния фестивал Друмеви театрални празници “Нова българска драма” през 2013 г., а Петя Стойкова е отличена за сценографията на спектакъла от същия фестивал.