На 9 септември излиза от печат „Със зъби и нокти“, дело на блестящия разказвач Едуардо Мендоса! Книгата се  издава с подкрепата на програма „Култура 2000“ на Европейския съюз.

„Със зъби и нокти“ (издателство „Колибри“) ни среща с англичанина Антъни Уайтлендс, експерт по живопис, който пристига в Мадрид през пролетта на бурната 1936 г., за да оцени картини от частната колекция на испански благородник. Една от творбите се оказва непознато платно на Веласкес, чиято пазарна стойност може да е решаваща за политическата ситуация в Испания. Увлечен в любовни приключения с жени от различни социални прослойки, чужденецът не забелязва, че около него гъмжи от преследвачи. Майсторството на Мендоса превръща този забавен сюжет в перла на
съвременната литература. През 2010 г. романът е удостоен с авторитетната награда „Планета”.

Едуардо Мендоса (1943) е една от най-значимите фигури в посттоталитарната литература на Испания. През 1975 г. загърбва кариерата си на юрист, за да започне да твори, развихряйки искрящото си въображение в хармония с неустоимо чувство за хумор. Романите на Мендоса са като клетки в менажерия, където няма правила – той дръзко смесва жанрове и изразни средства, разфасова митове, иронизира колективни заблуди, „приземява“ исторически събития. „Със зъби и нокти“ е шестото поред произведение на духовития стилист, което „Колибри“ предлага на българските читатели.

Книгата

Англичанин, експерт по стара испанска живопис, пристига в Мадрид през пролетта на превратната 1936 г., за да направи оценка на картини от частната колекция на испански благородник. Една от творбите се оказва непознато платно на Веласкес, чиято пазарна стойност може да е решаваща за политическата ситуация в Испания. Забавният, почти криминален сюжет се развива на фона на бурните събития непосредствено преди Гражданската война. Увлечен в шеметни любовни приключения с жени от различни социални прослойки, чужденецът не успява да забележи, че около него гъмжи от преследвачи: полицаи, дипломати, видни политици и дори тайни агенти на Британските разузнавателни служби и на НКВД. Романът дава на читателите и любителите на качествената съвременна проза не само възможността отново да се насладят на изключителния разказвачески талант на Едуардо Мендоса, на тънкото му чувство за хумор и майсторското му перо, но и да се запознаят с непознати подробности от една историческа действителност, към която Мендоса поглежда по нов, нетрадиционен начин. През 2010 г. книгата е отличена с най-високото литературно отличие на Испания.

Авторът

Едуардо Мендоса (1943) е едно от големите имена в съвременната литература на Испания. Юрист по образование, той работи дълги години и като преводач, а първите си стъпки в литературата прави през 1975 г. Неизменно съпътстван от успеха, той вече е автор на близо 20 романа, студии и театрални творби. Творчеството му се отличава с характерен език, неподражаемо преливане на стилове и художествени похвати, актуална тематика и много хумор. Многобройните литературни награди, на които е носител, са безспорно признание за талантливото му перо.