Софийската опера и балет ще отвори вратите си за безплатно посещение на 14 септември от 10:30 ч. в рамките на „Нощ на театрите“, съобщи ръководството.

Самото събитие ще бъде открито в Голямата зала, а след това ще бъдат осъществявани обиколки зад кулисите с гид, който ще разкаже повече около историята на сградата и различните зали, стаи и ателиета в нея. Те ще бъдат провеждани на групи от по 15 човека на всеки час между 12 и 19 ч., а предварителното записване започва от 11 ч.

В рамките на същия ден програмата в операта ще включва изпълнение на „Атила“ на Джузепе Верди, прожекция на документален филм за неговото творчество, филмиран спектакъл по „Риголето в Мантуа“, премиера на документалния „Българският „Пръстен“ на Вагнер, пърформанс „Проекция по Вагнер“ и среща с изпълнителите.

„Нощ на театрите“ включва спектакли и изложби в Народния театър, театър „Възраждане“, Малък градски театър, Червената къща, театрална лаборатория „@лма @лтер“, театрална работилница „Сфумато“, Младежкия театър, театър „София“, Vivacom Art Hall, както и прожекция на постановката „Аудиенцията“, която донесе на Хелън Мирън награда на името на Лорънс Оливие.

Пълната програма на инициативата, преминаваща също така и през ателиета, галерии и клубове в София, може да прочете на официалния й сайт.