Сериозна филмова селекция с внимание към всяка възрастова аудитория, съпътстващи събития с подчертан акцент върху литературата, гости от страната и Европа, специалисти в областта на седмото изкуство – така накратко може да се опише предстоящото четвърто издание на Международния комедиен фестивал „Смешен филм фест“ от 22 до 28 октомври в Габрово, пише „Факел“.

В програмата са включени 23 филма на 17 държави от 4 континента; 15 премиерни за страната или показвани само в рамките на други фестивали кинопродукции; 4 литературни вечери.

Тричленно жури в състав Божидар Манов – председател, Камен Балкански и Алек Попов ще определи носителя на приза „Най-смешен филм на Габрово“ измежду 9-те заглавия, включени в конкурсната програма. „Най-смешен“ не трябва да се тълкува буквално, целта не е да се отличи филмът, провокирал най-много смях сред публиката, а най-стойностната комедия по отношение на режисура, сценарий, операторско майсторство, актьорска игра и т.н.

Публиката ще е не само наблюдател, а и пряк участник в разпределянето на наградите. С анкетни карти или в сайта на фестивала зрителите ще изберат своя филм-фаворит, а един от всички гласували ще получи подарък – книга.
Литературни са и съпътстващите филмовата програма събития. Музей „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово ще посвети своя традиционен весел четвъртък на Ярослав Хашек и приключенията на храбрия войник Швейк. По темата ще говори Лиза Боева, а избрани текстове на чешкия автор ще чете актьорът Ицко Финци. Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово ще е домакин на три литературни вечери, в които ще гостуват писателите Михаил Вешим, Алек Попов и Бесник Мустафай от Албания. Книжен базар, разположен във фоайето на „Възраждане“, ще даде възможност на зрителите, освен с приятни преживявания от гледания филм, да си тръгнат и с интересно четиво.
„Смешен филм фест“ се провежда и в подкрепа на кандидатурата на Габрово за Европейска столица на културата 2019.